Yle Riossa: Kisakaupungin asukkaat odottavat olympialaisia ristiriitaisin mielin

Olympiakisat ovat monille brasilialaisille henkireikä poliittisten ja taloudellisten kriisien kanssa kamppailevassa maassa. Osa Rio de Janeiron asukkaista ei silti jaksa innostua urheilujuhlasta vaikeuksien keskellä.

urheilu
Marcela ja Daniela ottamassa selfietä Huomisen museon edessä. Marcela ja Daniela ottivat valokuvia Huomisen museon edessä Rio de Janeirossa. Molemmilla on julkisella sektorilla työskenteleviä sukulaisia, jotka eivät ole saaneet ajallaan palkkojaan talouskriisin takia.
Marcela ja Daniela ottivat valokuvia uuden tiedemuseon edessä Rio de Janeirossa. Molemmilla on julkisella sektorilla työskenteleviä sukulaisia, jotka eivät ole saaneet ajallaan palkkojaan talouskriisin takia.Heidi Lipsanen / Yle

Copacabanan kuululla hiekkarannalla kohoaa valtava teltta, josta voi ostaa olympiamatkamuistoja jo nyt, vajaa neljä viikkoa ennen kisojen alkua.

Lähellä rakennetaan kovaa vauhtia rantalentopallostadionia.

Kisainnostus on tarttunut jo moniin Rio de Janeiron asukkaisiin. Öljyalalta eläkkeelle jäänyt ”carioca” eli riolainen Eloy Prade odottaa kisojen alkua. Hän aikoo mennä seuraamaan lentopalloa, esteratsastusta sekä pyöräilyä, vaikka lippuja hän ei vielä olekaan hankkinut.

– Saamme uusia julkisia tiloja, emmekä pelkästään olympialaisia varten. Kisat tulevat hyödyttämään Rioa kaikesta arvostelusta ja korkeista kuluista huolimatta, Eloy toteaa.

Kaikki eivät suhtaudu yhtä innokkaasti Etelä Amerikan mantereella ensimmäistä kertaa pidettäviin olympiakisoihin.

Toisella puolella Copacabanaa riolainen Alexandra Couto on pysähtynyt seuraamaan poliisien mielenilmausta. Hän kertoo vastustavansa kisoja.

– Elimme aivan toisenlaista aikakautta jalkapallon MM-kisojen aikaan. Nyt olemme hätätilassa. Meillä ei ole varaa koulutukseen, terveydenhuoltoon eikä turvallisuuteen. Tilanne on täysi farssi, henkilökohtaisena avustajana toimiva Couto sanoo.

Poliisien mielenilmauksessa Copacabanalla käytetyt nuket esittävät työssään tapettuja poliiseja, joiden määrä on tänä vuonna noussut yli viiteenkymmeneen.
Poliisien mielenilmauksessa Copacabanalla käytetyt nuket esittävät työssään tapettuja poliiseja, joiden määrä on tänä vuonna noussut yli viiteenkymmeneen. Heidi Lipsanen / Yle

Kaikkien aikojen lama

Kaksi vuotta sitten Brasilian isännöimien jalkapallon MM-kisojen jälkeen maassa onkin tapahtunut huomattavan paljon. Maa on sukeltanut syvään taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin.

Brasilia oli maailman seitsemänneksi suurin talous vielä vuonna 2014, mutta sitten maan talous romahti. Maan bruttokansantuote pieneni vuodessa lähes 25 prosenttia. Samalla Italian ja Intian taloudet ajoivat sen ohi.

Rio de Janeiron osavaltio on Brasilian ahdingon perikuva.

Osavaltio julisti kesäkuussa taloudellisen hätätilan ja pyysi hätärahoitusta liittovaltiolta. Syynä oli öljyn hinnan romahdus ja kansallisen öljy-yhtiön Petrobrasin massiivinen korruptioskandaali.

Hiljattain valtaan noussut väliaikaishallitus myönsi osavaltiolle 790 miljoonan euron suuruisen hätärahoituksen juhannuksen tienoilla, jotta julkiset palvelut pystyttäisiin takaamaan olympialaisten ajaksi.

Copacabanalle mielenosoitukseen kokoontuneet poliisit kuitenkin pelkäävät, että rahoituksella taataan palkat pelkästään kisojen loppuun asti.

– Toivomme, että osavaltio jatkaa palkkojen maksua oikealla tavalla poliiseille, palomiehille ja muille julkisen puolen työntekijöille kisojen jälkeenkin, Fernando Bandeira siviilipoliisien ammattiliitosta sanoo.

Raitiovaunu pysäkillä. Uudet raitiovaunut ajavat Rio de Janeiron satama-alueelle asti.
Uudet raitiovaunut ajavat Rio de Janeiron satama-alueelle asti. Heidi Lipsanen / Yle

Kisapaikat valmiina

Ennakkopeloista huolimatta olympialaisten kisapaikat ovat valmistuneet hyvissä ajoin. Rio de Janeiron kaupunki luovutti viimeiseksi valmistuneen olympiapuiston pyöräilystadionin paikalliselle järjestelykomitealle kesäkuun lopulla.

Olympialaiset ovat hyvä mahdollisuus unohtaa vähäksi aikaa Brasilian ongelmat.

Edson Laiber da Silva

Monet muut olympialaisia varten aloitetuista hankkeista ovat kuitenkin viivästyneet.

Metron uusi reitti avataan Rion kaupungin mukaan vain muutama päivä ennen kisojen alkua. Linjan tarkoituksena on yhdistää turistien suosimat rannat kaupungin eteläosassa Barra da Tijucassa sijaitsevaan olympiapuistoon. Metroa pääsevät aluksi käyttämään pelkästään kisavieraat.

Linja-autoaseman ja Rion kakkoslentokentän yhdistävä uusi raitiovaunulinja on sekin valmistunut vain osittain.

Onnettomuuksiltakaan ei ole säästytty. Huhtikuun lopussa 50 metriä pitkä pätkä juuri rakennetusta pyörätiestä romahti mereen, ja kaksi ihmistä sai surmansa.

Kisoista hupia vaikeisiin aikoihin

Taloudellisen ahdingon lisäksi Brasiliaa ravisuttaa jo kuukausia kestänyt poliittinen kriisi. Maan senaatti päätti toukokuussa presidentti Dilma Rousseffin viraltapanosta.

Maata johtaa nyt väliaikaishallitus ainakin siihen asti, kunnes Rousseffin lopullinen tuomio päätetään olympialaisten jälkeen elokuun lopussa.

Keskustaoikeistolaisen varapresidentin Michel Temerin johtamalla väliaikaishallituksellakaan ei mene hyvin: jo kolme ministeriä on joutunut eroamaan autopesulan nimellä toimivaan korruptiotutkinnan takia.

Riolainen mies rentoutuu uuden tieteeseen keskittyvän Huomisen museon edessä.
Mies rentoutuu uuden tieteeseen keskittyvän Huomisen museon edessä Rio de Janeiron uudistetulla satama-alueella.Heidi Lipsanen / Yle

Monille brasilialaisille olympialaiset ovat kuitenkin kuin oikein ajoitettu hengähdystauko keskellä Brasilian poliittista draamaa.

Olympialaisia varten uusitulta Rio de Janeiron satama-alueelta löytyy myös tyytyväisiä riolaisia.

– Elämänlaatu on huomattavasti kohentunut. Näköalatkin ovat hienompia, sanoo satamaan vaimonsa kanssa saapunut yksityisyrittäjä Edson Laiber da Silva.

Satama-aluetta komistaa uusi tiedemuseo. Hitaan varmasti kulkevat raitiovaunut aloittivat liikennöinnin kesäkuussa. Kohta voi uppoutua urheilujuhlan humuun.

– Olympialaiset ovat hyvä mahdollisuus unohtaa vähäksi aikaa Brasilian ongelmat, da Silva toteaa.