MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan Pekka Myllymäki: “Juurikkaanviljelijälle tulee turvata osuus sokerin myyntituotosta”

Myllymäkeä kuullaan asiantuntijana Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa. Sokerimarkkinoiden maakohtaiset kiintiöt poistuvat syksyllä 2017. Myllymäen mukaan sokerijuurikkaan hyödyntämistä biomassana pitää tutkia enemmän.

Kuva: Lassi Nuolivaara / Yle

MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtajaa Pekka Myllymäkeä kuullaan asiantuntijana Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa Brysselissä tällä viikolla.

Myllymäen mukaan täytyy olla tyytyväinen että Suomi on noteerattu ja Suomea kuullaan yhtenä kolmesta asiantuntijasta. Toiset asiantuntijat tulevat Espanjasta ja Saksasta.

Mitä saan raaka-aineistani?

Pekka Myllymäki

– Suomen juurikkaan tuotanto on alle prosentin luokkaa koko Euroopan tuotannosta, niin onhan se hienoa, että Suomea siellä kuullaan.

Kokouksessa pohditaan miten EU:n sokerimarkkinoiden kiintiöjärjestelmästä luopuminen vaikuttaa eurooppalaisiin viljelijöihin.

Myllymäen mukaan juurikkaasta on sovittava, kuinka paljon sokerin todellisesta myyntihinnasta kuuluu viljelijälle ja miten sokerin myyntituotto saadaan ulotettua myös juurikkaan viljelijälle.

– Viljelijälle tulee turvata oikeudenmukainen osuus myydyn sokerin ja juurikasleikkeen tuotosta, Myllymäki sanoo.

Lisää viljelyalaa ja viljelijöitä

Suomen ainoa juurikassokeritehdas Säkylässä tuottaa vain noin puolet suomalaisten kuluttamasta sokerista. Suomi on siis riippuvainen tuontisokerista.

Sucros Oy:n tavoitteena on lisätä juurikkaan viljelyalaa, kun maakohtaiset tuotantokiintiöt poistuvat vuoden 2017 syksyllä.

Pekka Myllymäki muistuttaa, että tässä kohtaa juurikkaasta ja sokerista saatavan hinnan on oltava kohdallaan, jotta viljelyalaa saataisiin lisättyä.

– Mikä motivoi viljelemään lisää? Mitkä ovat sokerin hinta- ja kuljetusehdot? Mitä saan raaka-aineistani?

Sokerijuurikas on tulevaisuuden muovi?

MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtajan Pekka Myllymäen mukaan kiintiöjärjestelmästä luopuminen voi olla Suomelle mahdollisuus.

Eräs italialainen autonvalmistaja tekee jo auton koetauluja italialaisista sokerijuurikkaista.

Pekka Myllymäki

Hän näkee, että sokerijuurikasta pitäisi hyödyntää tulevaisuuden innovaationa ja sen hyödyntämistä esimerkiksi muovintuotannossa pitäisi tutkia. Suomen pitäisi tutkia sokerijuurikkaan mahdollisuuksia enemmän.

– Näen sokerijuurikkaan tulevaisuuden biomassan tuottajana. Bio- ja kiertotalouden näkymät ovat juurikkaalla erinomaiset. Suomen yliopisto- ja biotalousmaana pitäisi olla juurikkaasta enemmän kiinnostunut.

Myllymäen mukaan sokerijuurikas olisi hyvä biomateriaali ja muovin raaka-aine. Maailman fossiilipohjainen muovintuotanto on ongelma, mutta sokeripohjainen muovi on biohajoavaa.

– Eräs italialainen autonvalmistaja tekee jo auton kojetauluja italialaisista sokerijuurikkaista.