Perussuomalaisten EU-vastaisuus rikkoo linjaa – Tutkija: "Tämä lisää painetta hallituksessa"

Yle Uutisten kyselyn perusteella valtaosa perussuomalaisista kansanedustajista haluaisi EU-kansanäänestyksen. Eduskuntatutkija Markku Jokisipilä sanoo, että kyselyn tulos on sekä ymmärrettävä että hämmentävä.

Kotimaa
Markku Jokisipilä
Petteri Paalasmaa / AOP

Kaksi kolmesta perussuomalaisten kansanedustajasta on ilmaissut Ylen kyselyssä haluavansa kansanäänestyksen joko EU-erosta, Euroopan talous- ja rahaliittoon kuulumisesta, tai molemmista. Turun Yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä kyselyn tulos on sekä ymmärrettävä että hämmentävä.

– Ymmärrettävä, koska perussuomalaiset on puolueena syntynyt juuri EU-kritiikin pohjalle. Toisaalta tulos hämmentää, koska puolue on hallituspuolueena sitoutunut Sipilän EU-politiikkaan, eivätkä nämä kyselytulokset tue sitä, Turun Yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat Britannian EU-eron kansanäänestyksen kuohuissa linjanneet Suomen hallitukselle sopivaa EU-keskustelun tyyliä. Puhe Suomen EU-erosta on tuomittu hallituksen veneen keikuttamisena.

– Kyllä tämä lisää paineita hallituksen sisällä. Hallituskumppanien kärsivällisyydellä on rajansa. EU-politiikka on Suomen hallitukselle keskeistä politiikkaa, eikä yhdelle hallituspuolueelle voida antaa lupaa pitää julkisuudessa näkemyksiä, jotka ovat ristiriidassa hallituksen linjan kanssa.

Suomen EU-politiikka ei koske vain ulkopolitiikkaa, vaan se liittyy Suomessa erittäin keskeisesti myös sisäpolitiikkaan – erityisesti talouden kautta.

Soini antaisi puolueen linjauksen vielä odottaa

Jokisipilän mukaan Soini on turhan optimistinen toivoessaan puolueensa jättävän asian vaaliohjelmassa linjattavaksi.

– Tilanne saattaa olla turhauttava kansanedustajille, koska nyt Britannian EU-eron aikoihin olisi historiallisen otollinen hetki käydä EU-kriittistä keskustelua myös Suomessa. Mukanaolo hallituksessa kuitenkin estää EU:n kritisointia.

Perussuomalaisten halu pitää tätä aihetta esillä on ymmärrettävää, koska puolue on jo joutunut tinkimään monista periaatteistaan esimerkiksi maahanmuuton tai Kreikan avustusten alueella.

– En ihmettelisi, vaikka perussuomalaisten EU-kriittisimmästä siivestä nousisi Soinille haastaja puoluekokouksen puheenjohtajakilpaan.

Pari viikkoa sitten nuorisojärjestön puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen pani alulle kansalaisalotteen Suomen EU-erosta. Puolueen puheenjohtaja Soini kuittasi asian hätiköintinä ja sanoi, että perussuomalaisten kanta asiaan määritellään seuraavien vaalien vaaliohjelmaa tehtäessä vuoden 2018 lopulla.

Yle kysyi perussuomalaisten kansanedustajilta, pitäisikö EU-jäsenyydestä tai Euroopan talous- ja rahaliittoon kuulumisesta järjestää Suomessa kansanäänestys. Kyselyyn vastanneista 26 kansanedustajasta 19 haluaisi kansanäänestyksen ainakin toisesta asiasta.