Harvinaisessa romumiinajutussa autoilijoiden ansoittajalle vuosien vankeustuomio

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomiot poikkeuksellisista liikennetuhotöistä. Päätekijänä toiminut kiteeläismies tuomittiin yhteensä yli kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Syyttäjä vaati kovempaa rangaistusta.

Kotimaa
Käräjäoikeuden istunto
Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kiteeläisen 29-vuotiaan miehen yhteensä kolmen vuoden ja neljän kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeuteen lukuisista liikennetuhotöistä.

Mies sai tuomion 36 liikennetuhotyöstä, yhdestä liikenteen vaarantamisesta ja kymmenestä vahingonteosta. Tuomittu velvoitetaan korvaamaan eri tahoille yhteensä yli 24 000 euroa. Päätekijä tuomittiin myös menettämään henkilöautonsa valtiolle.

Toinen 29-vuotias kiteeläismies tuomittiin romumiinajutussa yhteensä yhden vuoden ja kahden kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Koeaika päättyy kahden vuoden kuluttua. Mies tuomittiin kuudesta liikennetuhotyöstä, yhdestä kotirauhan rikkomisesta ja neljästätoista vahingonteosta. Mies tuomittiin vahingoista yli 9 000 euron korvauksiin.

Olen tyytyväinen, että oikeus katsoi liikennetuhotyön tunnusmerkistön toteutuneen valtaosassa tekoja.

Tuomo Laaninen

Syyttäjä vaati päätekijälle seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjä esitti myös mielentilatutkimusta päätekijälle. Käräjäoikeus ei pidä mielentilatutkimusta perusteltuna, koska mies vastusti tutkimusta, eikä oikeudelle syntynyt epäilystä hänen syyntakeisuudestaan.

Syyttäjä: Harkitsen valittamista

Kihlakunnansyyttäjä Tuomo Laaninen harkitsee valittavansa tuomioista Itä-Suomen hovioikeuteen.

– Rangaistus on huomattavasti alhaisempi mitä esitin. Mutta olen kuitenkin tyytyväinen, että oikeus katsoi liikennetuhotyön tunnusmerkistön toteutuneen valtaosassa tekoja. Käräjäoikeus on katsonut, kuten syytteessä väitin, että teot ovat olleet omiaan aiheuttamaan liikenteessä yleistä vaaraa hengelle tai terveydelle, Tuomo Laaninen toteaa.

Liikennetuhotyöt tapahtuivat vuosina 2014–2016 lähinnä Kiteellä, Tohmajärvellä, Savonlinnassa ja Parikkalassa.

Autoilijoiden eteen jätettiin pimeässä muun muassa akvaario, akkuja, isoja kiviä, viisimetrinen tukki, runkopalkki, kampiakseli, 28-tuumainen kuvaputkitelevisio, auton ratti akseleineen ja jäädytetty 30 litran vesikanisteri.

Käräjäoikeus tuomitsi myös kolmannen, 26-vuotiaan kiteeläismiehen muun muassa kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta 35 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Poliisi sai tutkinnan aikana lukuisia yhteydenottoja ja maksoi ratkaisevasta vihjeestä palkkion.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Korjaus 13.7. klo 12: Itä-Suomen TV-uutisissa12.7. liikennetuhotöiden oikeudenkäyntijutun kuvissa esiintynyt henkilö ei liittynyt sähkeessä luettuun tuomioon.