Myös seksuaalineuvoja saa sanoa ei – "Ei tarvitse liikkua alueilla, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä"

Seksuaalineuvoja tuntee luontevat avausrepliikit, antaa ihmiselle mahdollisuuden puhua ja osaa neuvoa luontevasti myös vaikkapa sopivia seksiasentoja. Kenelle tahansa työ ei kuitenkaan sovi ja seksuaalineuvoja saa myös perääntyä.

seksuaalikasvatus
Naisen kasvot ja sana seksi
Yle

Kuinka puhua lapselle seksistä ja miten tukea nuoren kehitystä? Kuinka lääkitys tai ikääntyminen peilautuu seksuaalisuuteen? Entä miten selviytyä, kun puoliso pettää? Muun muassa näistä asioista voi keskustella seksuaalineuvojan kanssa.

Päteviä seksuaalineuvojia tarvitaan, koska moni ei uskalla ottaa hoitajan kanssa itse puheeksi arkoja asioita. Seksuaalineuvojia kouluttavan terveystieteiden maisteri Maarit Sinisaari-Eskelisen mukaan myös hoito-alan ammattilaiset ovat usein turhan arkoja kyselemään seksuaalisuuteen liittyvistä seikoista.

– He kuitenkin odottavat, että me ottaisimme asian puheeksi. Monella on jotain kysyttävää tai pohditaan sairauden tai lääkityksen vaikutusta, toteaa Sinisaari-Eskelinen.

Tiivistettynä seksuaalineuvojan tehtävä on nostaa niin sanotusti kissa pöydälle ja antaa ihmiselle mahdollisuus keskustella. Mahdollisia tilanteita, jolloin seksuaalineuvojaa tarvitaan, on lukuisia.

– Jos on selkäleikattu potilas tai vaikkapa raskaana oleva potilas, voidaan miettiä onko joku asento hankala ja olisiko joku toinen asento kenties parempi. Aina mennään asiakkaan mukaan.

Seksuaalineuvoja tuntee ja hyväksyy seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden, eikä tee perusteettomia oletuksia.

– Meillä on kai vielä vähän sellaista taipumusta, että esimerkiksi sairaalassa tehdään hassuja oletuksia, että asiakkaan lähiomainen on toista sukupuolta – eikä tulla ajatelleeksi, että kyseessä onkin esimerkiksi kaksi äitiä tai neliapilaperhe.

Vaatii rohkeutta ja itsetuntemusta

Ihan kuka tahansa ei välttämättä sovi seksuaalineuvojaksi. Työ vaatii paitsi paljon tietotaitoa, myös tietynlaista asennetta.

Seksuaalineuvojaa tarvitaan koko elämän kirjossa.

Maarit Sinisaari-Eskelinen

– Vaatii taitoa, jotta voi luontevasti toimia erilaisissa tilanteissa. Tarvitaan rohkeutta ja halua tarttua asiaan ja myös omien asenteiden ja tunteiden tutkimista.

Omien seksuaalisuuteen liittyvien käsityksen pohtiminen onkin olennaista jo seksuaalineuvojan koulutuksessa. Seksuaalineuvojan on tunnettava omat rajansa.

– Seksuaalineuvojan ei tarvitse liikkua alueilla, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä itsestä, koska silloin se ei ole enää hyvää seksuaalineuvontaa. Jos tulee tilanne, että asiakkaallta onkin kysymyksiä sellaisesta asiasta, voi käsittelyn tavallaan siirtää, selittää Sinisaari-Eskelinen.

– Sanoa, että minulla taitaa nyt tieto ja taito loppua, mutta tiedän yhden toisen joka osaisi puhua tästä asiasta, hän lisää.

Syksyllä mahdollisuus opiskella Kajaanissa

Ensi syksynä Kajaanissa on ensimmäistä kertaa mahdollisuus opiskella asiaa paikan päällä, sillä aiemmin opiskelijoiden on täytynyt matkata pääkaupunkiseudulle.

Meillä on kai vielä vähän sellaista taipumusta, että esimerkiksi sairaalassa tehdään hassuja oletuksia.

Maarit Sinisaari-Eskelinen

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnattu koulutus pitää sisällään muun muassa seksuaaliterveyteen liittyvää tietoa sekä seksuaalineuvojan ammattitaitoa. Käytännössä seksuaalineuvojat työskentelevät seksuaaliklinikoilla tai käyttävät ammattitaitoaan hyväksi perustyössään, esimerkiksi vanhusten parissa sairaaloissa.

– Seksuaalineuvojaa tarvitaan koko elämän kirjossa ja se kuuluu jokaiseen hoitotilanteeseen asiakkaan mukaan. Esimerkiksi Lahdessa viritellään seksuaalineuvojan vastaanottoa kouluterveydenhuoltoon, kertoo syksyllä kollegansa kanssa Kajaaniin matkaava Metropolia-ammattikorkeakoulun kouluttaja Sinisaari-Eskelinen.

Kajaanissa seksuaalineuvoja voi työskennellä vaikkapa seksuaaterveysklinikalla. Siellä käy vuosittain noin 150 asiakasta. Suurin osa heistä on naisia ja pariskuntia. Klinikalla työskentelee seksuaaliterapeutti ja -neuvoja.