Vadelma kypsyy jo lakeuksilla – sato-odotukset vaihtelevat

Pohjalainen puutarhavadelma on kypsynyt tänä vuonna harvinaisen aikaisin. Pääsadon odotetaan kypsyvän parin viikon kuluessa, mutta sato-odotukset vaihtelevat paikoin rajustikin.

vadelma
Vadelmat ovat kypsyneet jo tälle kesälle Annin Marjatarhalla Kauhavalla.
Mirva Ekman / Yle

Ensimmäiset puutarhavadelmat ovat kypsyneet tänä vuonna harvinaisen aikaisin. Pääsadon odotetaan valmistuvan Etelä-Pohjanmaalla parin viikon kuluessa.

Pohjalaissadosta odotetaan kuitenkin varsin epätasaista, koska säät ovat kurittaneet kasvustoja eri tavoin paikasta riippuen. Esimerkiksi Alajärvellä Kaarlo Viljanmaan marjatilalla talvi vei kaikki vadelmantaimet.

Annin marjatarhalla Kauhavalla vadelmaa viljellään kasviputkessa, jossa vadelma säästyi talvituhoilta. Sadosta odotetaankin tilalla normaalia parempaa, eikä sitä ole marjanviljelijöiden mukaan näin varhaisessa vaiheessa aiemmin saatukaan.

Vadelmaa kasvatetaan kasvutunnelissa Annin Marjatarhalla Kauhavalla.
Mirva Ekman / Yle

Kasviputkessa viljelystä on myös hyötyä esimerkiksi biologisen kasvinsuojelun kannalta, koska katetussa putkessa ei tuule eikä sinne sada vettä, kertoo Arja Raatikainen Annin marjatarhalta.

– Vihannespunkin me pidämme käytännössä kokonaan kurissa biologisin keinoin eli me levitämme tänne petoja, jotka syövät vihannespunkkeja. Samalla tavalla torjumme myös kirvoja. Olosuhteet ovat täällä hyötyeliöille otollisemmat kuin avomaalla, ja me vain lisäämme joka kuukausi tänne uusia petoja tekemään töitä, Raatikainen hymyilee.

Vadelmapensaita Annin Marjatarhalla Kauhavalla.
Mirva Ekman / Yle