Kiina hamuaa Etelä-Kiinan merta itselleen – Myös laaja mediakampanja käynnissä

Kiina on julkaissut eri maiden lehdissä ja sosiaalisessa mediassa juttuja, joissa kerrotaan maan tavoitteista Etelä-Kiinan merellä. Kiina on ilmoittanut, ettei se tule noudattamaan Haagin kansainvälisen välitystuomioistuimen päätöstä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Etelä-Kiinan meren jupakka
Uutisvideot: Etelä-Kiinan meren jupakka

Kiina on käynnistänyt mediakampanjan kansainvälisen välitystuomioistuimen päätöksen takia. Haagin kansainvälinen välitystuomioistuin päätti tänään tiistaina, ettei Kiinalla ole yksinoikeutta Etelä-Kiinan meren saariin.

Kiina on julkaissut amerikkalaisessa Wall Street Journal -lehdessä jutun omasta politiikastaan Etelä-Kiinan merellä, mikä on herättänyt ihmetystä lehden lukijoiden keskuudessa.

Kiina kertoo Etelä-Kiinan meren politiikastaan myös Intian the Hindu -sanomalehdessä, mitä lukijat ovat kummastelleet.

Kiina toimii myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Kiinan valtiollisen tv-yhtiön CCTV:n Yhdysvaltain toimitus on julkaissut Youtube-videon, jossa isoisä selittää lapsenlapselleen maan politiikkaa Etelä-Kiinan merellä. Voit katsoa videon täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Kiinan aluevaatimukset hipovat muiden rannikkoa

Kiinaa vaatii itselleen u-kirjaimen muotoista merialuetta Etelä-Kiinan merellä. Alue kattaa noin 90 prosenttia Etelä-Kiinan merestä.

Kiinan vaatiman merialueen rajat hipovat Filippiinien, Indonesian ja Vietnamin rannikkoa, minkä takia maat eivät hyväksy Kiinan vaatimuksia.

Kartta aluevesirajoista
Yle Uutisgrafiikka

Etelä-Kiinan meren kiistaan ovat käytännössä sekaantuneet meren kaikki rantavaltiot, koska alueen rikkaudet kiinnostavat kaikkia. Meri on hyvin kalaisa, mutta sen pohjassa uskotaan olevan valtavia öljy- ja kaasuvaroja. Alue on tärkeä myös rahtiliikenteelle.

Kiinan lisäksi Taiwan, Vietnam, Filippiinit, Brunei ja Malesia ovat esittäneet vaatimuksia asumattomien saarten omistamisesta.

Kiina torjuu epäilyt sotilaallisesta varustautumisesta

Kiinalla ei ole ollut Etelä-Kiinan merellä oikeita saaria, joten se ruopannut aluetta vastaamaan tarpeitaan. Merelle on syntynyt tekosaaria, kun Kiina on kasannut hiekkaa ja kiviä riuttojen päälle. Tekosaaria on lukuisia, esimerkiksi Spratlysaarten läheisyydessä.

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan osa tekosaarista on niin suuria, että niille voi laskeutua lentokoneita. Kiinan sotilaallisen läsnäolon vahvistuminen huolestuttaa alueen muita maita ja Yhdysvaltoja.

Kiina puolestaan tyrmää epäilyt maan sotilaallisesta varustautumisesta Etelä-Kiinan merellä.

Haagin tuomioistuimen päätös ei muuta lyhyellä aikavälillä mitään vaan Kiina aikoo jatkaa saarten omavaltaista rakentamista, mikä kiristää entisestään tilannetta Etelä-Kiinan merellä.

Lähteet: CBSN, Reuters