Guten Tag! Väkivaltainen pyöräilyilta Berliinissä

Berliinistä tulee koko ajan suositumpi asuinpaikka, ja vuokrat nousevat. Tämä suututtaa muun muassa anarkisteja, joiden toiminnalla on kaupungissa pitkä perinne, kirjoittaa Ylen Euroopan-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Yle maailmalla: Berliini
Guten Tag! Dan Ekholm
Yle

BerliiniKotiseutumatkailu avartaa. Viime lauantaina pyöräilimme ympäri Berliiniä. Päätimme lopulta mennä elokuviin katsomaan The Money Monsteria, mutta Berliinissä on aika vaikea löytää elokuvateattereita, jotka näyttävät elokuvia alkuperäiskielellä.

Emme halunneet nähdä George Clooneyn ja Julia Robertsin puhuvan dubattua saksaa. Joten pyöräilimme Friedrichshainin kaupunginosaan, jossa elokuva näytettiin pienessä vaihtoehtoteatterissa.

Matka elokuvateatteriin oli yllättävä. Jo Karl-Marx-Alleen kohdalla oli kymmeniä mellakkapoliisibusseja. Vesitykki oli jo paikalla ja poliisi kokeili videokameraansa.

Pyöräilimme eteenpäin ja vastaan tuli vain lisää poliisipakettiautoja. Tilanne muistutti minua Ateenasta, jossa olen nähnyt vastaavia tilanteita aikaisempina vuosina. Lomaa odottava toimittaja (siis minä) päätti kuitenkin keskittyä enemmän elokuvaan ja seuraan eikä ajatella työasioita.

Clooney esittää menestyvää taloustoimittajaa. Toimittajalla on oma TV-ohjelma, jossa annetaan katsojille sijoitusneuvoja. Eräs katsoja otti neuvosta vaariin ja menetti säästönsä. Tämä nuori mies ottaa taloustoimittajan panttivangiksi suorassa lähetyksessä.

Kun poistumme elokuvateatterista, vastaan tuli paljon mustiin huppareihin pukeutuneita nuoria ihmisiä. Tilanne vaikutti jo silloin aggressiiviselta. Pyöräilimme kuitenkin kotiin lämpimässä kesäillassa.

Seuraavana päivänä luin saldon. Anarkistit kävivät poliisin kimppuun kivillä, pulloilla ja paukkupommeilla. 123 poliisia loukkaantui ja 86 ihmistä pidätettiin.

Berliinissä on jo pitkä äärivasemmistolainen väkivaltaperinne, mutta viime vuosina on ollut rauhallisempaa. Nämä väkivaltaisuudet olivat poliisin mukaan pahimmat viiteen vuoteen.

– Kyse on anarkistien väkivaltaorgioista, Berliinin kristillisdemokraattinen sisäministeri Frank Henkel sanoo.

Anarkistit valtasivat kerrostalon Riiankadulla Friedrichshainin kaupunginosassa jo vuonna 1990. Siihen aikaan satakunta kerrostaloa vallattiin. Mutta Riiankadun kerrostalo jäi symboliksi, ja vuokralaisille myönnettiin lopulta edulliset vuokrasopimukset. Anarkistit vastustavat kapitalismia, kaupunginosien keskiluokkaistamista ja korkeita vuokria.

Tämän vuoden kesäkuussa poliisi hääti osan Riiankadun kerrostalon vuokralaisista uuden omistajan pyynnöstä. Anarkistit pitivät tätä sodanjulistuksena. Sen jälkeen autoja on poltettu ja näyteikkunoita rikottu ympäri Berliiniä. Lauantai-ilta oli tähän mennessä pahin. Anarkistit uhkaavat jatkaa kunnes häädetyt vuokralaiset saavat palata taloon.

Berliinin vuokrataso on noussut 57 prosenttia kymmenessä vuodessa ja suurin osa berliiniläisistä asuu vuokralla. Samassa ajassa berliiniläisten tulot ovat nousseet vain 17 prosenttia, joten tyytymättömiä riittää.

Tätä tilannetta anarkistit käyttävät hyväkseen, mutta he eivät halua keskustella kompromisseista. Sisäministeri Henkel ei tiedä kenen kanssa hän voisi keskustella asiasta. Pitäisikö hänen mennä Riiankadulle huutamaan megafonilla ja katsoa tuleeko vastauksia, ministeri kysyi televisiossa. Nämä ryhmät eivät pidä valtiota keskustelukumppanina.

Berliinistä tulee koko ajan suositumpi ja ihmiset muuttavat tänne muualta Saksasta ja Euroopasta, eli taitelijoiden ja vaihtoehtoihmisten tilanne käy yhä ahtaammaksi.

Tämän lisäksi Berliiniin on saapunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. He muuttavat halvimpiin asuntoihin. Sen seurauksena myös halvat asunnot kallistuvat.

Berliinissä osavaltiovaalit pidetään kahden kuukauden päästä. Vuokrat ovat jo nyt nousemassa vaaliteemaksi ja anarkistien väkivalta jatkuu.

Kerrostalo, jossa asun on suhteellisen uusi. Anarkistien mielestä uudet talot edustavat sitä keskiluokkaistamista, jota he vihaavat. Saksaksi sitä kutsutaan Gentrifizierungiksi, eli kaupunginosat siistiytyvät pikkuhiljaa, mutta samalla myös vuokrataso nousee.

Sen takia he ampuvat uusia rakennuksia punaisilla tai mustilla väripanoksilla. Myös meidän taloa on ammuttu väripanoksilla, muualla Berliinissä olen nähnyt vastaavia tapauksia.

Berliini on pikkuhiljaa muuttumassa ”normaaliksi” ja ehkä joidenkin mielestä myös tylsäksi kaupungiksi. Jotkut vastustavat sitä kynsin hampain, eräät jopa väkivalloin.