1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Voiko uloste olla taidetta? Zürichin nykytaiteen biennaali yrittää laajentaa käsitystämme taiteesta

Nykytaide ravistelee kliinisenä tunnettua rahamaailman keskusta Zürichiä. Euroopan Nykytaiteen Biennaali saattoi yhteen kaupungin eri alojen ammattilaiset – hammaslääkärit, poliisit, jätehuollon työntekijät - ja taiteilijat. Tuloksena syntyi harvinaislaatuista taidetta.

kuvataide
Suuri määrä pilkottua kuivunutta ulostetta.
Mike Bouchet - The Zurich LoadPetri Burtsov / Yle

Kuraattori Christian Jankowskin käsissä tänä vuonna Zürichissä järjestettävä Euroopan Nykytaiteen Biennaali, tuttavallisemmin Manifesta, oli saanut teemakseen taiteen suhteen työelämään. Jokainen taiteilija sai aisaparikseen yhden toimialan ammattilaisen, ja taideteokset syntyivät näiden kohtaamisien hedelminä.

– Taidemaailma on saavuttanut saturaatiopisteensä. Tuomalla taiteilijat vuoropuheluun taidemaailman ulkopuolisten toimijoiden kanssa on mahdollista laajentaa käsitystämme taiteesta, Jankowski sanoo.

80 tonnista ulostetta tehtiin taidetta – "Halusin kaupunkilaisten olevan ylpeä tästä yhdessä tuotetusta"

Yksi Zürichin biennaalin eniten huomiota saaneista teoksista oli amerikkalaisen Mike Bouchet’n teos The Zurich Load. Bouchet valitsi näyttelyn teemaa noudattaen aisaparikseen Zürichin kaupungin jätehuoltolaitoksen.

Hänen taideteoksensa koostuu 80 000 kilosta ulostetta, joka on kuivatettu ja muotoiltu kuution muotoiseksi. Määrä vastaa kutakuinkin koko Zürichin kaupungin yhden päivän aikana tuottamaa ulostemäärää.

– Minuun teki vaikutuksen se, miten paljon ulostetta ihmiset tuottavat. Katsomme kaikki ulostettamme päivittäin, mutta samalla yhteisöllisesti haluamme piilottaa sen. Kun ulostamme, istumme yksin pienissä valkoisissa huoneissa. Halusin tuoda koko yhteisön tuottaman ulosteen yhteen suureen valkoiseen huoneeseen, Bouchet kertoo Yleisradiolle.

Nainen katselee teosta.
Petri Burtsov / Yle

Bouchet’n teos herätti kliinisen puhtaana tunnetussa Zürichissä paljon keskustelua ja monia ajatus ulosteesta taiteena arvelutti. Taiteilijan tarkoituksena ei kuitenkaan ollut shokeerata ihmisiä.

– Toivon, että teos lisää yhteisöllisyyttä. Uloste on jotain, minkä tuotamme yhteisönä ja jonka kätkemme yhteisönä. Halusin kaupunkilaisten olevan ylpeitä tästä yhdessä tuotetusta, Bouchet sanoo.

Ulosteen muotoilu kuutiomuotoon oli hänen mukaansa tarkoin harkittua. Historiallisesti tarkasteltuna ihmiskunta käytti ulosteesta muotoiltuja tiiliä rakentamiseen jo tuhansia vuosia sitten. Toisaalta Bouchet’n mukaan neliskulmaiset muodot liittyvät tiiviisti modernismin ja erityisesti sveitsiläisen modernismin historiaan taiteessa.

Teos on esillä biennaalin päägalleriassa omassa laajassa salissaan, jossa tehokkaat ilmalämpöpumput säätelevät ilman lämpötilaa ja sen laatua. Haju on kuitenkin edelleen voimakas ja moni ei viihdy salissa muutamaa minuuttia kauempaa.

– Tietenkin uloste on meille tabu. Parhaimmillaan taide kuitenkin laajentaa ihmisten mielikuvitusta ja toivon myös tämän teoksen tekevän niin, Bouchet kertoo.

Kelluva rakennelma.
Pavillion of Reflections.Petri Burtsov / Yle

Onko Michel Houllebecq kunnossa?

Norjalaistaitelijan Torbjørn Rødlandin ja paikallisen hammaslääkärin yhteistyön tuloksena syntyi valokuvanäyttely suuhygieniasta ja sen ongelmista. Valokuvat olivat esillä sekä biennaalin päägalleriassa että itse hammaslääkärin vastaanotolla.

Lääketieteestä ammentaa myös ranskalaiskirjailija Michel Houellebecqin teos. Houellebecq kävi läpi kokonaisvaltaisen terveydentilansa tarkastuksen usean johtavan sveitsiläislääkärin avustuksella.

Piirros.
Petri Burtsov / Yle

Teos_ Is Michel Houellebecq OK?_ pureutuu terveydenhuollon estetiikkaan ja koostuu muun muassa taiteilijan kallon röntgenkuvista sekä muista hänen koetuloksistaan. Teos on myös kieli poskella toteutettu vastaus kiistellyn ranskalaiskirjailijan arvostelijoille, jotka ovat arvelleet Houellebecqin kärsivän terveydellisistä ongelmista.

Unkarilaistaitelija Andrea Éva Győri toteutti teoksensa yhdessä paikallisen seksuaalipsykologin kanssa. Győrin akvarellimaalaukset koostuvat masturboivista naisista, jotka osallistuivat naisen seksuaaliseen hyvinvointiin keskittyvään kurssiin. Győri on myös kuvaillut heidän seksuaalisia fantasioitaan ja vienyt näitä kuvaavia makaabereita maalauksia esille Zürichin kuuluisimpiin alusvaateliikkeisiin.

Zürichin biennaali on avoinna syyskuun 18. päivään asti.

Lue seuraavaksi