Talousongelmat hallintaan – sosiaalinen luototus on auttanut jo monia Tampereella

Tampereella keväästä lähtien vähävaraisille myönnetyt sosiaaliset luotot ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. Kysyntä on jatkuvasti kasvanut ja luottopäätöksiä on tehty jo useita.

Kotimaa
Kolikoita laskupinon päällä
Yle

Sosiaalisella luototuksella on selvästi ollut tarvetta Tampereella. Pienituloisille suunnattuja sosiaalisia luottoja alettiin myöntää keväällä, ja luottopäätöksiä on tehty tasaiseen tahtiin. Kaupungin myöntämän luoton saa, jos velkoja on kertynyt yhteensä alle 10 000 euroa.

Kaupungin myöntämä sosiaalinen luotto on tarkoitettu vähävaraisille ihmisille, jotka eivät esimerkiksi luottohäiriömerkinnän takia saa kohtuuhintaista lainaa vapailta markkinoilta. Tavoitteena on velkakierteen katkaisu heti alkuunsa, kertoo Tampereen kaupungin johtava velkaneuvoja Aki Jauro.

On saatu ulosotosta pois luottoja tai maksettua pois sellaisia luottoja, joiden hoitamiseen maksuvaraa ei enää ole ollut.

Aki Jauro

– Sosiaalisen luoton yksi tavoite on, että saataisiin talousongelmat ratkaistua ennen kuin ne pahenevat ja siihen tämä on selvästi oikea tuote. Eli on saatu siinä velkaantumisen alkumetreillä kierre poikki.

Jauron mukaan sosiaalisille luotoille on sekä tarvetta että kysyntää.

– Kyllä useita luottoja on jo myönnetty. Tuntuu, että kysyntä tässä kesän aikana on vain kasvanut.

Kun talous sakkaa

Periaatteessa kuka tahansa, jolla on vaikeuksia hoitaa luottojaan, voi joskus olla sosiaalisen luoton tarpeessa. Aki Jauro muistuttaa, että tällöin luottoja ei saa olla yli 10 000 euroa.

– Maksimiluottomäärä on 10 000 euroa ja luottoaika enimmillään viisi vuotta. Myös maksuvaraa pitää olla niin, että luotto tulee hoidettua.

Tähän mennessä myönnetyissä sosiaalisissa luotoissa on Aki Jauron mukaan tyypillisesti ollut kyse vanhojen velkojen maksusta.

Meillä ei ole tavoitteena se, että heti lähdetään perimään ulosottoteitse. Tarkoitus on auttaa velallista taloudenpidossa.

Aki Jauro

– On saatu ulosotosta pois luottoja tai maksettua pois sellaisia luottoja, joiden hoitamiseen maksuvaraa ei enää ole ollut ja jotka ovat olleet vaarassa siirtyä ulosottoperintään.

Luottoa ovat hakeneet yhtä lailla miehet ja naiset, myös eri-ikäiset ihmiset ovat olleet aika tasavertaisesti edustettuina, kertoo johtava velkaneuvoja Aki Jauro.

– Ne luotot on alun perin otettu ihan normaaliin elämisen rahoittamiseen. Monestikin on elämässä tullut joku tilanne, mikä on johtanut luoton ottamiseen. Sitten olosuhteet ovat muuttuneet niin, ettei sitä luottoa olekaan saatu maksettua.

Luottotappioita ei odoteta

Sosiaalisesta luototuksesta ei Tampereella odoteta suuria tappioita, korostaa Aki Jauro.

– Tarkoitus on, ettei tule yhtään tappiota, koska tässä lainataan verorahoja eteenpäin.

Tuntuu, että kysyntä tässä kesän aikana on vain kasvanut. 

Aki Jauro

Jos velallisen tilanne muuttuu niin, että maksuvara jostain syystä heikkenee tai häviää kokonaan, voidaan sopia muutoksista, neuvoo Aki Jauro.

– Silloin kannattaa olla yhteydessä omaan talous- ja velkaneuvojaan. Tarvittaessa voidaan muuttaa maksuohjelmaa, lyhennysohjelmia ja maksuaikataulua. Meillä ei ole tavoitteena se, että heti lähdetään perimään ulosottoteitse. Tarkoitus on auttaa velallista taloudenpidossa.