Forssan uusi jätevedenpuhdistamo pitää päästöt Loimijokeen kurissa

Forssan jätevedenpuhdistamon uusiminen säästää tästedes Loimijokea. Vanha jätevedenpuhdistamon aikana lupaehdot rikkoutuivat useinkin. Noin yhdeksän miljoonaa euroa maksanut puhdistuslaitos on jo käytössä.

luonto
Mies nojaa kaiteeseen jätevenpuhdistamolla
Ville Välimäi / Yle

Forssan jätevedenpuhdistamon rakentaminen lähes uuteen kuosiin merkitsee ainakin sitä, että jatkossa ei puhdistamo lupaehtoja riko.

Muutama vuosi sitten typpeä pääsi vanhalta puhdistamolta Loimijokeen enemmän kuin koskaan.

Uuden puhdistusteho on paljon parempi kuin vanhassa, vakuuttaa Forssan vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen.

– Teho on paljon parempi. Miten paljon parempi, sitä on kuitenkin vaikeaa vielä tietää, koska laitos on varsin uusi. Ensi vuoden alusta voimaan astuviin lupaehtoihin kyllä pääsemme joka tapauksessa kirkkaasti.

Työntekijät pitivät vanhan puhdistamon kasassa

Niihin ei aikaisemmin vanhalla laitoksella aina päästy. Toisaalta lupaehdot toisaalta myös tiukkenevat huomattavasti, sanoo Kimmo Paakkonen.

– Typen osalta tämä laitoksen puhdistusteho tulee olemaan se, mitä ympäristöluvassa sanotaan.

Vanha, osin jopa neljäkymmentä vuotta pyörinyt jätevedenpuhdistamo toi henkilökunnalle paljon päänvaivaa ja kuormitti henkilökuntaa.

Paakkonen sanoo, että ilman työntekijöiden asiantuntevuutta ja ammattitaitoa ei vanha puhdistamo olisi toiminut lainkaan.

– Vuosi 2013 oli äärettömän hankala. Silloin meille tuli laitokselle jotakin ravinnetta, joka aiheutti meille sellaisen ilmiön, että selkeytysaltaissa pintaan nousi maitokahvin väristä tavaraa.

Kiisselimäinen tavara sitoi kiintoainetta. Sitä valui purkuvesistöön ja se aiheutti kuormituspiikkejä Loimijokeen.

Lihateollisuus tuottaa kolmanneksen jätevedestä

Forssassa lihateollisuus tuottaa noin kolmanneksen puhdistamolle menevästä jätevedestä. Myös Kiimassuon jätealueen jätevedet ovat merkittävät.

– Siellä on ympäristöalan toimijoita. Alueelta tulevat jätevedet ovat aiheuttaneet meille haasteita takavuosina. Minulla on vahva käsitys, että nyt Kiimassuon yrityksetkin pääsevät omiin ympäristölupaehtoihinsa ja kuormitus on näin pienentynyt.

Paakkonen uskoo, että saneeratulla kokonaisuudella Forssa pystyy vastaamaan jatkossa tiukempiikin puhdistusvaatimuksiin.