Hyppää sisältöön

Kärnä: Suomen naapurimaat saavat kilpailuetua turvapaikanhakijoiden tekemästä pimeästä työstä

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii Euroopan Unionilta selvitystä pimeän työn, maahanmuuton ja talouskasvun suhteesta. Selvityksen perusteella on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin, joilla pimeät halpatyömarkkinat torjutaan.

Mikko Kärnä Kuva: Yle

Lappilainen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii Euroopan Unionilta selvitystä pimeän työn, maahanmuuton ja talouskasvun suhteesta. Kärnän mielestä esimerkiksi Ruotsi ja Tanska saavat kilpailuetua pimeästä työstä, jota teetetään erityisesti turvapaikanhakijoilla.

– Itselleni tuli yllätyksenä, että pimeä työ on esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa verrattain yleistä. Se on naapurimaillemme kilpailuetu, johon meillä ei ole löydettävissä kansallista ratkaisua. Näyttää myös siltä, että pimeää työtä teetetään naapurimaissamme erityisesti turvapaikanhakijoilla, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Ruotsin maatalous elää pimeästä työstä?

Kärnän mukaan Ruotsin maataloudessa on arvioitu, että harmaa talous ja pimeä työ tuottavat peräti 77 prosentin tulonnousun suhteessa ilmoitettuihin tuloihin.

– Kotimaassa viljelijät joutuvat jatkuvien hyökkäysten kohteeksi ylisuuriksi väitettyjen maataloustukien takia. Naapurimaassamme maatalous taas näyttää elävän pimeästä työstä ja harmaasta taloudesta. Haluavatko Suomen maataloutta alas ajavat tahot siirtää elintarviketuotannon maihin, joissa tulot revitään pimeää työtä tekevien ihmisten selkänahasta, Kärnä kysyy.

Suomi ei saa joutua maksumieheksi

Kärnä vaatii Euroopan Unionin jäsenvaltioita sitoutumaan pimeän työn torjumiseen taloudellisista menetyksistä huolimatta.

– Meidän on oltava eturintamassa torjumassa kehitystä, jossa EU-valtioiden hyvinvointi perustuu ihmisten alistamiseen. Suomi ei saa myöskään joutua maksumieheksi, koska se pelaa sääntöjen mukaan, Kärnä kirjoittaa.

.
.