Professori perussuomalaisten EU-kannoista: "Jos tämä puhe ei lopu, Sipilä voi näyttää ovea ulos hallituksesta"

Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan Suomen jäsenyys Euroopan unionissa on yksi hallituksen tärkeimmistä linjauksista.

politiikka
Åbo Akademin tutkimusjohtaja, dosentti Kimmo Grönlund.
Kimmo GrönlundSami Tammi / Yle

Ylen kyselyssä valtaosa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä järjestäisi kansanäänestykset Euroopan unionin jäsenyydestä sekä euroalueeseen kuulumisesta. Politiikan tutkija Kimmo Grönlund näkee perussuomalaisten äänestyshalujen vaikeuttavan hallituksen työskentelyä.

– Tämä on kestämätöntä. Meillä on kolmen puolueen koalitiohallitus, jossa kaikki osapuolet ovat sitoutuneet yhteiseen hallitusohjelmaan, joka kirjaa peruskivenään, että Suomi on osana Eurooppaa, niin ei silloin voi olla erilaista linjaa hallituksen sisällä, Grönlund kummastelee.

Suomen monipuoluejärjestelmä, jossa muodostetaan yhteishallitus enemmistöpohjalta, on altis sisäiseen eripuraan. Professori Grönlund muistuttaa, että myöskään Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus ei ollut ideologisesti yhtenevä, mikä synnytti riitoja.

– Tässä on kuitenkin kysymyksessä suuri asia, koska Suomen EU-jäsenyys on kirjattu ihan perustuslakiin asti. Perustuslain ensimmäinen pykälä sanoo yksiselitteisesti, että Suomi on Euroopan unionin jäsen. Ei voida siis vain katsoa, että tässä yritetään vain nostaa profiilia – varsinkin kun perussuomalaiset on vielä ulkoministeripuolue, Grönlund korostaa.

Pääministerin pitää reagoida

Valtio-opin professorin mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on tavalla tai toisella vedettävä hallituksen linjat suoriksi ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) ratkottava EU-kansanäänestykseen liittyvät ongelmat puolueensa sisällä.

– Jos tällainen puhe ei lopu, niin Sipilä voi näyttää perussuomalaisille ovea ulos hallituksesta. Kyllä tämä on ensisijaisesti Sipilän ja sitten toissijaisesti perussuomalaisten sisäinen asia. Se ei vain käy, että edustaa täysin päinvastaista linjaa hallituksen ulkopuolella, koska kansanedustajat ovat niitä, joiden luottamuksen varassa hallituksen on toimittava, Grönlund perustelee.

Hallituksen pystyttävä toimimaan kautensa loppuun

Kimmo Grönlund sanoo ymmärtävänsä, että enemmistö perussuomalaista kansanedustajista kokee kansanäänestyksen mahdollisuutena puhutella puolueen potentiaalisia äänestäjiä.

– Mutta kun perussuomalaiset ovat hallituksessa ja hyväksyneet sen ohjelman, niin se ei millään ilveellä onnistu, että ollaan oman hallituksen linjaa vastaa. Sen puheen on joko loputtava tai sitten hallituksesta voi aina lähteä pois, Grönlund toteaa.

Tutkijan mielestä hallituksen kyky tehdä päätöksiä heikkenee, jos vaalikamppailu aloitetaan jo vuosia etukäteen.

– Ei voida ajatella, että tässä pelattaisiin seuraavia eduskuntavaaleja varten, koska hallituksen on pystyttävä toimimaan vielä kolmisen vuotta.