1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Levottoman palomiehen ADHD helpottuu Ilosaarirockin festarihommissa

Noin 2 000 talkoolaista osallistuu Ilosaarirockin järjestelyihin. Yksi järjestäjistä on Jyrki Santaharju, joka sanoo harrastavansa Ilosaarirockia. Mitä enemmän tapahtuu, sitä paremmin Santaharju voi. Hänellä on nimittäin ADHD ja hän tarvitsee koko ajan virikkeitä.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Joensuun laululavan takana Jyrki Santaharju kävelee levottomasti edestakaisin rakennustyömaan kontissa. Pienessä kontissa on kaksi valkoista, muovista puutarhapöytää ja yksi tuoli.

Harteikkaan miehen puhelin soi ja radiopuhelimesta kuuluu puhetta lähes tasaisesti. Kontin ovelle ilmestyy kolme teini-ikäistä tyttöä, jotka eivät osaa vaihtaa maalaustelaan uutta telaa. Santaharju neuvoo tyttöjä etsimään vasaran ja lyömään sillä telaa, jotta se irtoaisi varresta.

Sormenpäihin tarttuu hieman oranssia maalia, joka on Ilosaarirockin tunnusväri. Santaharju vastaa varastosta, VIP-alueesta, logistiikasta ja anniskelusta. Hän tietää kaiken, mitä alueelle on tuotu. Se on paljon, sillä Laulurinteelle on tuotu monta sataa rekkalastillista tavaraa. Esimerkiksi jääkaappeja on noin 120.

Ruskettuneista olkapäistä näkee, että mies on tehnyt ulkona töitä kesän ajan. Santaharju keinahtelee levottomasti ja kertoo tulevansa Laulurinteelle joka aamu kolmen viikon ajan kuudelta ja lähtevänsä illalla kahdeksalta.

Levottoman tuntuinen mies istuu muovituoliin ja näplää pöydällä olevaa jatkoroikkaa. Vähäinen tekeminen hermostuttaa Santaharjua.

– Minulla on perussairautena ADHD. Mitä enemmän tapahtuu, sitä rauhallisempi minä olen.

Santaharju toteaa, että hänen aivoissa litkut ovat vähän erilaiset kuin muilla. Hänen tarvitsee ärsykkeitä ja aivojumppaa voidakseen hyvin.

Levottomuus näkyy Santaharjun elämässä myös ammatinvalinnassa. Hän on kokki, tarjoilija ja palomies. 31-vuotias mies valmistuu piakkoin myös sairaanhoitajaksi. Koulua hän on käynyt palomiehen työn ohella.

Jokainen yksityiskohta muistissa omassa päässä

Kolmipäiväinen festari muuttaa Joensuun Laulurinteen ihmismereksi. Arviolta 60 000 kävijää luottavat siihen, että palvelut toimivat.

Kaikki yksityiskohdat ovat Santaharjun pään sisällä. Muistiinpanoja hän ei tee vaan sanoo muistavansa kaiken. Aivot käyvät kovilla kierroksilla.

– Jonkun mielestä voi olla siistiä, että jaksaa tehdä kaikkea päivät pitkät. En kuitenkaan voi ikinä maata sohvalla rauhassa.

Levottomuuden vuoksi keskittyminen yhteen asiaan on hankalaa. Elokuvan katsominen on vaikeaa. Unen päästä kiinni saaminen voi olla vaikeaa.

– Kun herään aamulla, minua ei ikinä väsytä.

15 vuotta Ilosaarirockharrastusta

Linnunlahden ympärille on tehty aitoja noin 9 kilometrin verran. Santaharju on kantanut aitapaloja ja 25-kiloisia kiviä käsin. Omien sanojensa mukaan hän harrastaa Ilosaarirockia, tänä vuonna jo viidettätoista vuotta.

Santaharju uhraa kolmiviikkoisen kesälomansa Ilosaarirockille. Sinä aikana hän ehtii koordinoida tuhansia asioita. Joku toinen voisi saada kiireestä ja työn paljoudesta stressin.

Jos rokkityötä ei olisi, Santaharju täyttäisi päivänsä jollakin muulla tekemisellä. Kenties hän täyttäisi päivänsä tekemällä enemmän töitä, opiskelemalla lisää tai harrastamalla kehonrakennusta ammattimaisesti.

Niin Jyrki Santaharju aikookin tehdä.