Nuppineula tai teipinpala ovessa paljastaa tiedustelijan – poliisi varoittaa asuntomurroista

Kiihkeimpään loma-aikaan maata kiertävät muun muassa kansainväliset asuntomurtoliigat. Poliisi muistuttaa, että kunnollinen lukitus on paras keino suojata omaisuuttaan.

Kotimaa
Rikollisliigojen tiedustelijat merkitsevät sopivia murtokohteita muun muassa teipinpaloilla.
Rikollisliigojen tiedustelijat merkitsevät sopivia murtokohteita muun muassa teipinpaloilla.Matti Myller / Yle

Heinäkuu on asuntomurtojen sesonkiaikaa. Viime vuorokausina asuntomurtoja ja niihin liittyvää tiedustelua on poliisin mukaan havaittu muun muassa Jyvässeudulla.

Rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että viime viikonloppuna pelkästään Jyväskylän Kuokkalassa tehtiin kolme asuntomurtoa.

Poliisin mukaan maata kiertävät nyt muun muassa kansainväliset asuntomurtoliigat.

– Silloin kun tekijät tulevat Suomen ulkopuolelta, on tyypillistä, että sieltä tulee ensin tiedustelija, joka merkkaa otolliset kohteet, joihin päätetään iskeä. Muutaman vuorokauden kuluessa tulee sitten se varsinainen murtomies, Porvali kuvailee.

Jos nuppineula putoaa, murtomies ei iske

Konstit sopivien murtokohteiden seulontaan ovat monet. Asukkaiden poissaoloa seurataan esimerkiksi ovenraon yli kiinnitetyllä teipillä tai oven ja karmin väliin työnnetyn oksanpätkän avulla.

– Nyt viimeisimpänä on käytetty nuppineulaa sillä tavalla, että jos joku avaa oven, niin merkki putoaa. Silloin murtomieskään ei kohteeseen iske.

Nuppineula ovenpielessä toimii merkkinä asuntomurtoliigoille.
Nuppineula ovenpielessä toimii merkkinä asuntomurtoliigoille.Sisä-Suomen poliisilaitos

Poliisin mukaan kiertäviä liigoja kiinnostaa lähinnä raha ja korut. Etupäässä varastetaan sellaista, mikä on helppo kuljettaa mukana tai on tarvittaessa helppo muuttaa rahaksi.

– Käteinen raha lähtee helposti mukaan. Sen vuoksi on hyvä miettiä, säilyttääkö tyhjässä asunnossa lainkaan rahaa ja jos säilyttää, niin kätkeekö tai lukitseeko paremmin, Porvali ohjeistaa.

Lukitus on kaiken a ja o

Parhaiten varkaita vastaan suojautuu kunnollisella lukituksella. Porvali muistuttaa, että ovet on syytä laittaa takalukkoon myös lyhyempien mökkireissujen ajaksi.

– Jos ovi on takalukossa, niin se on huomattavasti vaikeampi murtaa kuin takalukitsematon ovi.

Naapurustoaankin kannattaa seurata terveellä kiinnostuksella, ja jos lähipiirissä huomaa jotain poikkeavaa – kuten epäilyttävää liikennettä tai teipinpaloja ovenkarmissa – ottaa poliisi mieluusti ilmoituksia vastaan.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos löytyy nuppineula ovenpielestä, niin sen poistamalla varmistaa jo sen, että sinne ei murtomies tule, koska merkki on häipynyt.

Rikoskomissario Mikko Porvalia haastatteli Annika Rantanen.