Japanilainen oikeusistuin: Kahden ydinreaktorin pysyttävä suljettuna

Takahaman kaksi reaktoria oli määrätty suljettavaksi maaliskuussa. Vain kaksi ydinreaktoria on toiminnassa viisi vuotta Fukushiman voimalaonnettomuuden jälkeen.

Ulkomaat
Takahaman ydinvoimala Fukuin maakunnassa, Japanissa.
Takahaman ydinvoimala Fukuin maakunnassa, Japanissa kuvattuna vuonna 2004. Franck Robichon / EPA

Japanilainen oikeusistuin on päättänyt pitää voimassa määräyksen kahden ydinreaktorin sulkemisesta. Oikeus tuki päätöksellään paikallisten asukkaiden vetoomusta.

Paikallinen oikeusistuin oli määrännyt Takahaman voimalan reaktorit suljettavaksi maaliskuussa. Ydinvoimalat omistavan yhtiön odotetaan vielä valittavan päätöksestä korkeampaan oikeusistuimeen.

Oikeuden päätös hankaloittaa entisestään pääministeri Shinzo Aben hallituksen suunnitelmia käynnistää uudelleen laajamittainen ydinenergian tuotanto viisi vuotta Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Onnettomuuden jälkeen kaikki ydinvoimalat suljettiin.

Vain kaksi Japanin 42 ydinreaktorista on tällä hetkellä toiminnassa. Paikalliset kansalaisliikkeet ovat vastustaneet voimaloiden avaamista uudelleen, sillä niitä ei pidetä turvallisina.

Japanin hallitus on edistänyt myös uusiutuvan energian tuotantoa. Ydinvoimaa on korvattu myös kivihiilellä, jota on poltettu voimaloissa ennätysmääriä.

Lähteet: Reuters