EU aloitti rangaistusmenettelyn Espanjaa ja Portugalia vastaan liiallisten alijäämien takia

EU-komissio päättää 20 päivän kuluessa, suosittaako se sakkojen määräämistä Espanjalle ja Portugalille. Tähän mennessä yhdellekään jäsenmaalle ei ole annettu sakkoja EU:n budjettisääntöjen rikkomisesta.

talous
Kaksi virkamiestä keskustelee.
Espanjan talousministeri Luis de Guindos (oikealla) Ecofin-neuvoston kokouksessa 12. heinäkuuta.Olivier Hoslet / EPA

EU-maiden valtiovarainministerien Ecofin-neuvosto katsoi kokouksessaan tiistaina, etteivät Espanja ja Portugali ole ryhtyneet tarvittaviin toimiin liiallisten budjettialijäämiensä korjaamiseksi.

Espanjan alijäämä oli viime vuonna 5,1 prosenttia ja Portugalin 4,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kummankin maan luvut jäivät EU-komission asettamista tavoitteista.

Ecofin-neuvosto katsoi, että Espanjan ja Portugalin toimet budjettialijäämien korjaamiseksi ovat olleet riittämättömiä. Neuvoston päätökset käynnistävät rangaistusmenettelyn molempia maita vastaan.

Espanjalla ja Portugalilla on nyt kymmenen päivää aikaa jättää EU:lle vetoomuksensa rangaistusten lieventämiseksi.

EU-komissio päättää 20 päivän kuluessa, suosittaako se sakkojen määräämistä Espanjalle ja Portugalille. Mahdolliset sakot voivat olla enimmillään 0,2 prosenttia maiden bruttokansantuotteesta. Lopullisen päätöksen sakoista tekisivät EU-maiden valtiovarainministerit.

Tähän mennessä yhdellekään jäsenmaalle ei ole määrätty sakkoja EU:n budjettisääntöjen rikkomisesta.

Lähteet: AFP, Yle