1. yle.fi
  2. Uutiset

Alttaritaulu ei suostunut hievahtamaan kirkosta – taulun paino yllätti siirtäjät

Valkealan kirkon alttaritaulun oli määrä lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin tiistaina. Taulu jäi kuitenkin vielä paikoilleen, sillä se ei suostunut hievahtamaankaan yrityksistä huolimatta.

Kotimaan uutiset
Kirkon alttaritaulua tutkitaan.
Petri Lassheikki / Yle

Valkealan kirkon alttaritaulun oli määrä lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin tiistaina. Alttaritaulun siirto osoittautui kuitenkin ennakoitua mutkikkaammaksi.

Taulu oli tarkoitus laskea alas seinältä käsivoimin, mutta kun sitä yritettiin nostaa paikoiltaan, se ei hievahtanutkaan. Kävi ilmi, että taulussa on tuplarunko, mikä lisää sen painoa huomattavasti. Taulu painaa arviolta noin parisataa kiloa, mikä on kaksi–kolme kertaa enemmän kuin ennakolta arveltiin.

Heikki Kotilainen alttaritaulun kuljetuksesta huolehtivasta Kuljetus Petruleum Oy:stä kertoo, että taulun nosto paikoiltaan vaatii rakennustelineet avuksi.

– Sitä ei uskalleta tuosta alhaalta laskea. Siinä saattaa käydä hassusti.

Rakennustelineiden avulla varmistetaan, että raskas taulu ei pääse kaatumaan. Kotilainen arvelee kuitenkin, että taulu saadaan nostettua paikoiltaan käsivoimin, eikä kirkkoon tarvitse tuoda nostolaitetta.

Anders Gustav Thitzin vuonna 1819 maalaama alttaritaulu kaipaa puhdistusta ja korjaamista. Uusi yritys siirtää taulu konservoitavaksi Valamon luostarin konservointilaitokseen tehdään lähiviikkoina.

Konservoinnin ajaksi seinälle asetetaan taulun kopio. Konservoinnin on tarkoitus valmistua ensi vuoden maaliskuuhun mennessä, jolloin vietetään kirkon 90-vuotisjuhlia.

Lue seuraavaksi