"Mansikka menee kädestä suuhun" – pääsato poimittu jo Pirkanmaalla

Heinäkuun lopussa kypsyy vielä myöhäisempiä lajikkeita ja nuorien taimien marjoja. Sato jää normaalia reilusti heikommaksi.

mansikka
Kypsä mansikka kädessä.
Mari Karjalainen / Yle

Mansikan pääsato on Pirkanmaalla loppusuoralla. Joitakin myöhäisempiä lajeja poimitaan vielä kuun loppupuolella, mutta monilla tiloilla sato on jo loppunut kesken.

Heinäkuussa on vielä odotettavissa pienempi, toinen sato. Sitä myydään kuun lopussa etenkin toreilla.

– Jos ei vielä nyt saanut marjoja, niin myöhemmin kannattaa kysellä. Monilla tiloilla on istutettu tänä vuonna uusia taimia, joiden marjat kypsyvät vielä syksymmällä poimittavaksi, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pirkanmaan-Satakunnan piirin puheenjohtaja Merita Leino.

Mansikan kysyntä on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen kovaa.

– Mansikka menee kädestä suuhun. Meillä oli itsepoimintaa tänä kesänä vain viikko, kun yleensä marjaa on riittänyt itsepoimintaan 2–3 viikkoa, sanoo Pälkäneellä sijaitsevan Niitty-Seppälän tilan Jukka Kittilä.

Myös Hämeenkyrössä Yrjölän ja Mäkikauppilan tiloilla marjat on viety käsistä.

Mansikan sato on jäämässä tänä kesänä huonoksi. Tammikuun lumeton pakkasjakso vaurioitti kasvustojen juuria, mikä osaltaan pienensi satoa. Toukokuun helteet taas kypsyttivät mansikat samaan aikaan. Myös sade on vaikeuttanut paikoin Pirkanmaalla mansikan viljelyä.