Kaatosade vie mukanaan osia teistä, mutta se on "jokakesäistä"

Ukkoskuurot syövät pahimmin hiekkateitä. Sateista huolimatta Uudenmaan hiekkatiet eivät ole tavallista kuoppaisempia. Jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on puolestaan ollut tarkkailemista urille huuhtoutuneilla lenkkipoluilla.

sää
Sadevesi tulvii Klapurintien alikulussa Kälviällä ja peittää henkilöauton alleen.
Juha Kemppainen / Yle

Viime viikkojen sateet ovat laittaneet varsinkin hiekkatiet koville. Pahin kuopittaja on taivaat tyhjentävä ukkoskuuro.

– Vesi syö silloin nopeasti uria teihin, Uudenmaan ELY-keskuksen kunnossapitovastaava Tuomo Ratia sanoo.

Sadetta on riittänyt: Ylen meteorologi Toni Hellisen mukaan heinäkuun alku on ollut tavallista sateisempi. Monin paikoin vettä on saatu jo yli 100 milliä, mikä on enemmän kuin koko heinäkuussa keskimääriin.

Hiekkatiet silti kunnossa, kuntoradoilla uria

Suurimmassa vaarassa ovat hiekkatiet. Niitä on yksin Uudellamaalla vajaat 2 000 kilometriä. Vaikka viime viikkoina vettä on tullut paljon, eivät tiet ole Ratian mukaan erityisen huonossa kunnossa.

– Mitään palautetulvaa emme ole saaneet. Kuoppia on toki tullut ja kansankielellä sitä niin sanottua kuulalaakeria, mutta tämä on jokakesäistä, Ratia korostaa.

Lenkkeilijät ja pyöräilijät ovat puolestaan saaneet olla varuillaan esimerkiksi Helsingin Keskuspuistossa ja sen liepeillä. Rankat sadekuurot ovat huuhtoneet paikoin syviäkin uria hiekkaisille kuntoradoille. Niitä on kuitenkin paikattu.

Hiekkatiet eivät ole veljeksiä keskenään. Jos tie on hienoa hiekkaa, kestää se huonommin vettä kuin karkea sora. Mutta ei jatkuva kuivuuskaan ole hiekkatielle hyväksi.

– Silloin painimme pölyongelman kanssa, Ratia sanoo.

Tiemestari Ratian toive onkin tasainen sade silloin tällöin auringonpaisteen lomassa.