1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taimen

Tutkimus: taimen voisi lisääntyä Tourujoessa

Unelma kaupungin keskustan tuntumassa virtaavasta lohijoesta elää Jyväskylässä. Viime talvena tehty mädin haudontakoe osoittaa, että Tourujoen vedenlaatu riittää taimenen luontaiseen lisääntymiseen.

Kuva: Matti Myller / Yle

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti maaliskuussa 2015 palauttaa Tourujoen koskeksi. Päätöksessä painoi toive joen taimenkannan elvyttämisestä. Nyt unelma taimenjoesta on saanut uutta pontta: Jyväskylän ylipiston ja Konneveden kalatutkimus ry:n tuore tutkimus osoittaa (siirryt toiseen palveluun), että järvitaimen pystyy todennäköisesti lisääntymään Tourujoessa.

Taimenen lisääntymismahdollisuuksia tutkittiin viime talvena mädin haudontakokeen avulla. Tutkijat sijoittavat Tourujoen vesistöön taimenen kutupesiä jäljitteleviä mätikoreja ja seurasivat mätimunien ja niistä kuoriutuneiden poikasten selviytymistä syksystä kevääseen.

– Mäti selvisi hengissä varsin hyvin erityisesti keväällä. Syksyllä alkuvaiheessa näytti heikommalta, kuolevuutta oli onkin verran, mutta se saattoi johtua enemmän uoman heikosta virtaamasta kuin vedenlaadusta, kertoo tutkija Jukka Syrjänen Jyväskylän yliopistosta.

Tourujoen suunnittelualue ulottuu ylhäältä Palokkajärvestä alas Jyväsjärveen. Kuva: VSU maisema-arkkitehdit Oy

Veden heikko happipitoisuus ja runsas humus ovat lohikaloille kohtalokkaita. Myös virtaaman on oltava läpi vuoden riittävä, jotta kutupesät pysyvät veden alla. Jos mätimunat pääsevät kuivumaan, ne kuolevat.

Tourujoen ohella haudontakoe tehtiin samaan aikaan Autiojoella Tikkakoskella sekä Syväojalla Haukkalassa. Näistä Tourujoella tulos oli lupaavin.

– Tässä kokeessa ei pystytty seuraamaan enää sitä vaihetta, missä poikaset nousevat sorasta vapaaseen veteen, lähtevät saalistamaan ruokaa ja etsimään suojapaikkoja. Tosin tällaista elinympäristöä Tourujoessa ei vielä ole. Tämänkin tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että Tourujoesta on mahdollista saada taimenjoki, jos kunnostus vain onnistuu hyvin, Jukka Syrjänen selittää.

Tourujoen kunnostuksen suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Ensimmäiset luonnokset valmistuvat syksyllä ja suunnitelma ensi vuonna. Kunnostustyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2018.

– Uoma pitäisi saada mahdollisimman leveäksi, jolloin virran paine leviää tulva-aikaan mahdollisimman leveälle alueelle. Kalojen kannalta on parempi, jos joen rannassa olisi jonkin verran matalaa koskea. Toiseksi olisi tärkeää, että koski venytettäisiin niin pitkäksi kuin mahdollista, jolloin 16 metrin pudotuskorkeus jakautuisi pitkälle matkalle, eikä syntyisi jyrkkiä könkäitä, Syrjänen kertoo.

Viime kädessä lohijoen toteutuminen on kiinni rahasta eli siitä, miten paljon Jyväskylän kaupunki on valmis sijoittamaan Tourujoen ennallistamiseen ja taimenkannan elvyttämiseen.

– Maksaa se jonkin verran, mutta mahdollista se on, Jukka Syrjänen summaa.