Kesä-Helsingissä liikunnan ilo löytyy myös ilmaiseksi

Puistojumppaa, jalkapalloa tai roller derbyä. Liikunnan ilo kesäisessä Helsingissä ei välttämättä käy kukkarolle. Erilaisten tapahtumien, kuten puistojumppien ja pop-up -juoksukoulujen avulla kynnys osallistumiselle on pyritty tekemään mahdollisimman matalaksi.

terveys
Likaiset naisten lenkkarit.
Lenkkarit tulisi saada puhtaaksi ilman pesukonetta.Sanna Kähkönen / Yle

Kesäinen Helsinki tarjoaa useita erilaisia vaihtoehtoja ilmaisen liikunnan harrastamiseen. Eri tahot järjestävät viikottain muun muassa puistojumppia, juoksukouluja, jalkapalloa sekä roller derbyä.

Yksi tällaisia tapahtumia järjestävä taho on Porvoossa neljä vuotta sitten alkunsa saanut Juoksuliike. Se tarjoaa kesällä yhteensä viisi juoksuharjoituskertaa Helsingin Pirkkolassa ja Lauttasaaressa. Juoksuliikkeen monitoimimies Riku Saari toivottaa kaikki halukkaat tervetulleeksi mukaan.

Tärkeintä on, että yhdessä tekeminen on kivaa.

Juoksukoulun monitoimimies Riku Saari

– Periaatteessa nämä treenit ovat sellaisia, että jonkinlainen harjoittelutausta olisi hyvä olla olemassa. Kuitenkin kaikki saavat tehdä asioita omaa tahtiaan ja omalla tasollaan. Myös vähemmän harjoitellut on tervetullut mukaan.

– Tärkein ajatus meillä tässä on, että yhdessä tekeminen on kivaa. Usein näissä käykin niin, että liikunta sosiaalisessa ympäristössä on varsin koukuttavaa puuhaa.

Juoksuharjoitukset ovat olleet suosittuja. Parhaimmillaan yhdessä treenissä on ollut 170 osallistujaa. Riku Saaren mukaan osallistujien määrä on yleensä vaihdellut viidestäkymmenestä sataan.

– Suuri määrä aiheuttaa meille toki haasteitakin. Reittien suunnittelussa tulee huomioida ennen kaikkea turvallisuus. Mutta kiva nähdä, että ihmiset ovat osallistuneet aktiivisesti meidän tapahtumiin.

Kynnys osallistumiselle pyritään pitämään matalalla

Myllypurossa Forever Club järjestää ilmaista puistojumppaa kuntosalin viereisellä parkkipaikalla kerran viikossa läpi kesän. Tämä kesä on järjestyksessään toinen, kun jumppia on siellä järjestetty. Ihmiset ovat löytäneet ilmaiset tapahtumat hyvin.

Aikuiset ovat ottaneet myös lapsiaan mukaan jumppaamaan.

Liikuntayrittäjä Simo Lempinen

– Viime kesänä jumpissa riitti kävijöitä mukavasti. Jo tämän vuoden tammikuussa sain puheluita, että järjestetäänhän tänäkin kesänä, kertoo Myllypuron Foreverin yrittäjä Simo Lempinen.

Kynnys osallistumiselle pyritään pitämään matalalla. Kaikille tarjotaan jotakin.

– Meillä on ollut mukana kaikenikäisiä ihmisiä. Aikuiset ovat ottaneet myös lapsiaan mukaan jumppaamaan, Lempinen iloitsee.

– On hienoa katsella, kun saamme alueen ihmiset liikkumaan ja aktivoitumaan. Se on nautinnollista katseltavaa, kun jumppaajien ilmeet ovat iloisia ja toiminta on selvästi hauskaa.