Nainen etsi joesta virtuaaliolentoa ja löysi ruumiin – Pokémon-älypuhelinpeli saa miljoonat liikkeelle Yhdysvalloissa

Uusi peli näyttää virtuaalihahmot seikkailemassa todellisessa ympäristössä älypuhelimen näytöllä. Yhdysvalloissa on kerrottu ihmisten törmäilevän ja joutuvan ryöstetyksi pelin takia.

Uutisvideot: Pokémon-älypuhelinpeli villitsee Yhdysvalloissa
Uutisvideot: Pokémon-älypuhelinpeli villitsee Yhdysvalloissa

Wyomingissa asuva Shayla Wiggins lähti perjantaiaamuna metsästämään virtuaaliotuksia. 19-vuotias Wiggins laittoi sandaalit jalkoihinsa ja vaelsi tutkimaan kotikaupunkinsa Rivertonin lähellä virtaavaa jokea.

Edellisenä päivänä hän ja miljoonat muut yhdysvaltalaiset olivat ladanneet älypuhelimeensa Pokémon Go -pelin. Pelin ideana on saada pelaajat liikkeelle todelliseen ympäristöön etsimään puhelimen näytöllä näkyviä Pokémon-eläinhahmoja.

– Yritin napata vedessä elävän Pokémonin, Wiggins kertoi CNN Money -uutissivustolle. (siirryt toiseen palveluun)

Hän kiipesi aidan yli ja käveli kohti joen rantaa. Veden äärellä hän näki kaksi peuraa, mutta virtuaalista saalista ei löytynyt. Kävellessään Wiggins tuijotti enimmäkseen puhelimensa näyttöä.

– Kävelin rantaa pitkin kohti siltaa, kun näin jotain vedessä. Minun piti katsoa uudestaan ennen kuin tajusin, että se oli ruumis, Wiggins sanoi paikallisen 10 County -uutissivuston mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Miehen ruumis kellui noin metrin päässä rannasta.

– Se oli aika järkyttävää. Ensin en tiennyt mitä tehdä. Mutta soitin sitten heti hätäkeskukseen, ja he tulivat nopeasti.

Poliisin mukaan ruumis oli ollut vedessä alle vuorokauden. Alustavien tietojen mukaan mies oli hukkunut, eikä tapaukseen liity rikosta.

Virtuaalihahmoja etsitään maastosta

Pelin Pokémon-hahmot näkyvät puhelimen ruudulla todellisessa ympäristössä. Kuva: Julian Smith / AOP

Shayla Wiggins oli miljoonien muiden tapaan innostunut keskiviikkona Yhdysvalloissa julkaistusta Pokémon Go -älypuhelinpelistä. Räjähdysmäisen suosion saanut peli on saanut pelaajansa taivaltamaan pitkin katuja ja puistoja virtuaaliolentojen perässä.

Peli käyttää hyväkseen puhelimen kameraa. Sen ansiosta pelaaja voi nähdä puhelimensa näytöllä, kuinka pyydystettävät virtuaaliotukset lymyilevät todellisessa ympäristössä.

Olentoja kerätään liikkumalla kartan avulla paikkaan, jossa ne odottavat pelaajia. Kerättyjä olentoja voi kouluttaa ja usuttaa ne toisten pelaajien keräämiä olentoja vastaan.

Kommelluksia ja aseellinen ryöstö

Ihmiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa tarinoita ja kuvia kommelluksista ja onnettomuuksista, (siirryt toiseen palveluun) joihin he ovat joutuneet tuijottaessaan puhelimen näyttöä liian tiiviisti pelin takia.

New Yorkin metro (siirryt toiseen palveluun) on varoitellut Twitterissä, etteivät ihmiset kävelisi liian lähelle raiteita virtuaaliotuksia metsästäessään. Australian Darwinissa poliisi taas pyysi ihmisiä pysymään poissa poliisiasemalta, vaikka sieltä löytyykin otuksia. Alankomaiden Amsterdamissa samanlaisen pyynnön esitti sairaala.

Queensissä sijaitseva pitseria taas kertoi New York Post -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) lisänneensä myyntiään 75 prosenttia, kun omistaja hankki pelin avulla tiloihinsa kymmenkunta virtuaaliotusta.

Yhdysvaltain Missourissa taas neljä ryöstäjää houkutteli poliisiin mukaan pelaajia syrjäisille paikoille virtuaaliotusten perässä, The Atlantic -lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Poliisi pidätti miehet sunnuntaina aseellisesta ryöstöstä epäiltynä.

Suomessa peliä ei ole vielä julkaistu

Pokémon Go on uusin versio japanilaisen Nintendo-peliyhtiön vuonna 1996 kehittämästä Pokémon-tuoteperheestä, johon kuuluu videopelien lisäksi keräilykortteja, animaatiosarja, elokuvia ja lukematon määrä oheistuotteita. Sen tunnetuin hahmo on keltainen Pikachu.

Älypuhelimilla toimiva Pokémon Go -peli julkaistiin viime viikon keskiviikkona Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Maanantaihin mennessä peliä oli ladattu Yhdysvalloissa arviolta 7,5 miljoonaan laitteeseen. (siirryt toiseen palveluun)

Jo kahdessa päivässä (siirryt toiseen palveluun) peliä oli ladattu Android-puhelimilla enemmän kuin treffisovellus Tinderiä, ja sillä oli lähes yhtä monta päivittäistä käyttäjää kuin Twitterin Android-sovelluksella. Sen parissa vietettiin enemmän aikaa kuin Whatsapp-viestisovelluksessa.

Peliä näyttävät pelaavat paitsi lapset, myös vuosituhannen vaihteen ensimmäisen Pokémon-manian kokeneet nuoret aikuiset.

Uuden pelin menestyksen myötä Nintendon markkina-arvo on noussut Tokion pörssissä yli kuudella miljardilla eurolla.

Pelin toiminta on takkuillut monilla pelaajilla, kun verkkopalvelimet eivät ole kestäneet valtavan pelaajamäärän tuottamaa rasitusta. Pelin julkaisua Euroopassa ja muualla maailmassa on jouduttu lykkäämään (siirryt toiseen palveluun), jotta pelin kehittänyt Niantic-yhtiö saa ongelmat korjattua.

Viivästyksestä huolimatta peliä on jo pelattu Suomessakin, sillä aluerajoitukset on mahdollista kiertää. Peliyhtiö on luvannut julkaista pelin maailmanlaajuisesti lähipäivinä.

Kuva: Justin Lane / EPA