Lappilaiselle kirjallisuudelle uusi palkinto

Lapin kirjastot ovat perustaneet Lappi-kirjallisuuspalkinnon, joka jaetaan ensimmäistä kertaa ensi vuonna Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Kilpailussa palkitaan lappilaislähtöisen kirjailijan kirjoittama tai Lappia koskettava suomenkielinen kirja, joka on ilmestynyt tänä tai viime vuonna.

– Palkittava teos voi olla runokirja, romaani, sarjakuva. Mitään kaunokirjallisuuden genreä ei suljeta ulkopuolelle, työryhmän jäsen Hanna Laitinen Tornion kaupunginkirjastosta kertoo tiedotteessa.

Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon rahasumma on 2000 euroa. Myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan ja suosikki myös palkitaan 500 eurolla.

Palkinnolla kirjastot kertovat haluavansa tehdä tunnetuksi lappilaista kirjallisuutta ja palkita hyvää kotimaista kaunokirjallisuutta.

Voittajan valitsija kerrotaan joulukuussa

Kirjastojen henkilökunnasta koottu raati valitsee 4-6 finalistia, joista valitsijaksi nimetty henkilö päättää voittajan.

– Kirjallisuuspalkinto-työryhmällä ei olekaan vapaa-ajan ongelmia, kesästä nautitaan nenä kiinni krijassa, jäsen Tiina Heinänen Sodankylän Sompion kirjastosta kertoo.

Ehdokaskirjat ja voittajan valitsija julkistetaan itsenäisyyspäivän jälkeen tänä vuonna. Palkinto luovutetaan Lainan päivänä kahdeksas helmikuuta.