1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Tampereella: "Ei käännytyksiä konfliktialueille"

Ryhmä turvapaikkapäätöstä odottavia protestoi Suomen ihmisoikeuksia rikkovia linjauksia vastaan Tampereella tiistaina. Mielenilmauksessa vaadittiin lopettamaan käännytykset konfliktialueille ja vastustettiin perheenyhdistämisen vaikeuttamista.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Pirkanmaa: Turvapaikkaa odottavat mielenosoituksessa Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Turvapaikkaa odottavat mielenosoituksessa Tampereella

Ryhmä Tampereella turvapaikkapäätöstään odottavia turvapaikanhakijoita järjesti yhdessä Vapaa liikkuvuus -verkoston kanssa 'Ihmisyyden puolesta - Ei käännytyksiä konfliktialueille' -tapahtuman Tampereen Hämeenpuistossa. Kyseessä oli protesti maahanmuuttopolitiikan ihmisoikeuksia rikkovia linjauksia vastaan.

Tapahtumassa kiinnitettiin huomiota kansainvälistä suojelua hakevien palautuksiin turvattomille alueille, perheenyhdistämisen vaikeuttamiseen ja turvapaikanhakijoiden oikeusavun heikentämiseen, jotka vaarantavat tuhansien ihmisten hengen.

Uudet linjaukset

Maahanmuuttovirasto päivitti toukokuussa Afganistania, Irakia ja Somaliaa koskevat turvallisuuslinjauksensa. Viraston näkemyksen mukaan kaikissa maissa turvallisuustilanne on viime kuukausina parantunut: kaikille alueille voi sen mukaan palata "ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia."

Protestin järjestäjien mukaan tämä arvio on räikeässä ristiriidassa riippumattomien lähteiden, kuten YK:n raporttien, kanssa.

Suomen eduskunta hyväksyi 22.6. ulkomaalaislain muutokset, jotka vaikuttavat turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Turvapaikanhakijoiden oikeudellista asemaa heikennetään entisestään. Sen lisäksi, että oikeusapu turvapaikkapuhuttelun aikana evätään, kielteisten päätösten valitusaikoja hallinto-oikeuteen lyhennetään.

Perheenyhdistäminen vaikeutui

Lisäksi lakimuutokset kiristävät perheenyhdistämisen ehtoja entisestään.

– Esimerkiksi puolison ja kahden lapsen perheenyhdistämistä hakevan tulisi tienata nettona 2600 euroa kuussa. Amnestykin on huomauttanut, että tämä tekee yhdistämisestä liki mahdotonta," toteaa Liina Lumikari Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

– Tämä pakottaa yhä useammat turvautumaan ihmissalakuljettajiin, kun niin sanottuja laillisia maahantulon keinoja vähennetään entisestään.

Lumikarin mukaan erityisen huolestuttavaa on se, että tulovaatimukset koskevat nyt myös alaikäisiä kansainvälistä suojelua saavia - siis yksin Suomeen tulleita pakolaislapsia. Jo ennen lakimuutosta erittäin harva yksin tullut alaikäinen on saanut perheenyhdistämisluvan: hakemuksista on hyväksytty noin 8 prosenttia.

Lue seuraavaksi