1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Färsaarilla tehtiin versio Googlen Street View'sta: Lammaskamera

Koska Google ei ole tullut kuvaamaan saaria Street View -palveluunsa, saarella päätettiin, että paras tapa saada Google paikalle, on näyttää, mistä he jäävät paitsi. Projekti sai nimen Sheepview360.

Ulkomaat
Lammas seisoo maantiellä kameravaljaat selässään.
Lampaat kulkevat vapaina saarilla ja kameroiden ottamat kuvat ladataan Street View -palveluun.

Färsaarten Visit Faroe Island -turismiorganisaation Durita Dahl Andreassen pitää kotiseudustaan kovasti ja haluaa jakaa sen kauneuden muidenkin kanssa. Hän huomasi, että Google on käynyt Street View -kameroidensa kanssa lähes kaikkialla muualla paitsi hänen kotisaarillaan.

– Minusta on outoa, etten voi näyttää ulkomaalaisille ystävilleni, mistä olen kotoisin. Kotimaani on vihreä, kaunis ja muulle maailmalle jotakuinkin tuntematon. Haluan jakaa saaret myös muun maailman kanssa, Andreassen sanoo.

Nainen ja lampaita.
Durita Dahl Andreassen.Visit Faroe Islands

Siksi Andreassen toivoi, että Google tulisi saarelle ja kuvaisi saarten maisemat Street View -palveluunsa. Hän ajatteli, että paras tapa saada Google saarille, olisi näyttää heille, mistä he jäävät paitsi.

Moniin paikkoihin saarilla ei pääse autolla, joten siksi hän päätti käyttää jotain, mitä saarilla on riittämiin. Andreassen kiinnitti kameran lampaan selkään ja päästi sen vapaaksi laiduntamaan. Projekti sai nimen Sheepview360.

Saarilla on lampaita lähes kaksi kertaa ihmisten verran

Andreassen sai apua paikalliselta paimenelta ja toiselta saarelaiselta, joka valmisti valjaat, joilla kamera kiinnitetään kevyesti lampaan selkään. Nyt kaikkiaan viidellä lampaalla on selässään kamera. Kameran lisäksi valjaissa on kiinni aurinkopaneeli sekä kännykkä. Andreassenin mukaan tekniikka toimii melko hyvin ja lampaat eivät oikeastaan edes kiinnitä huomiota valjaisiinsa.

Lammas kamera selässään.
Eläinten seurantatekniikkaan erikoistunut keksijä auttoi Andreassenia kameroiden kanssa.Visit Faroe Islands

Tosin Andreassenin ensimmäinen kamera hajosi sen osuttua esteeseen, jonka lammas ohitti hieman liian läheltä.

Färsaarilla asuu vähän yli 49 000 ihmistä ja lampaita saarilla on noin 80 000. Saarten nimikin tarkoittaa alun perin Lammassaaria.

Lampaat kulkevat vapaina pitkin saaria kamerat selässään. Kameroiden ottamat kuvat lähetetään Andreassenille GPS-koordinaattien kera ja sen jälkeen hän lataa ne Street View -palveluun.

– Täällä Färsaarilla meidän on tehtävä asiat omalla tavallamme. Koska me olemme niin pieniä ja Google niin suuri, tämä tuntui oikealta keinolta, Andreassen sanoi The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Google ei kommentoi saarille saapumista

Tähän mennessä lampaat ovat kuvanneet viittä eri aluetta saarilla ja kuvista on tehty myös 360 asteen video.

Paitsi että projektin tarkoituksena on tietysti esitellä Färsaaria mahdollisille vieraille, taustalla on myös todella halu saada Google saarille kuvaamaan maisemia Street View -palveluunsa. Visit Faroe Islands on aloittanut vetoomuksen Googlen saamiseksi paikalle projektin loppuunsaattamiseksi.

Kuva lammaskameralla kuvatusta 360 asteen videolta.
Kuva lammaskameralla kuvatusta 360 asteen videolta.Visit Faroe Islands

Projektilla on myös blogi (siirryt toiseen palveluun), jonne Andreassen päivittää kuulumisia sekä lampaiden kuvaamaa materiaalia.

Guardian kysyi Googlelta, onko sen aikomuksena matkata Färsaarille. Yhtiö ei kommentoinut asiaa, mutta totesi, että kuka tahansa voi luoda Street View -näkymiä (siirryt toiseen palveluun) ja lisäksi pyytää Googlelta sen Street View -kameraa lainaan.

Andreassen sanoi uskovansa, että on aika kutsua ihmiset tutustumaan saariin, vaikka osa niiden kauneudesta on peräisin niiden eristyneisyydestä.

– Tämä on paikka, joka on aina ollut piilossa ja kaukana kaikesta, mutta uskon, että olemme valmiit kutsumaan ihmisiä tänne, hän sanoi Guardianille.

Lue seuraavaksi