1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset muistavat Britannian uuden pääministerin terävästä älystä ja upeista kengistä

Theresa Maystä tulee keskiviikkona EU-kansanäänestyksen jakaman ja poliittisesti sekasortoisen Britannian pääministeri.

Ulkomaat
Theresa May Downing Street 10:n rappusilla.
Theresa May Downing Street 10:n rappusilla.Will Oliver / EPA

Teflonia ja temperamenttia. Sitä on luvassa, kun Theresa May, 59, nousee tänään Ison-Britannian pääministeriksi, ennakoivat konservatiivipoliitikon tavanneet ja hänen uraansa seuranneet suomalaiset.

Ennen muuttoaan Downing Streetille May toimi useiden vuosien ajan hankalassa ja tuulisessa sisäministerin tehtävässä. Tuolloin hän teki yhteistyötä muun muassa Suomen entisen sisäministerin, nykyisen valtiovarainministerin, Petteri Orpon (kok.) kanssa.

– Theresa May on hyvin karismaattinen, mutkaton ja fiksu. Olemme tavanneet useasti Euroopan unionin neuvostossa, kokoustauoilla sekä istuneet työlounailla vierekkäin. Näissä tapaamisissa May on vaikuttanut olevan kiinnostunut myös Suomen asioista, Orpo sanoo.

Kokoomuksen nokkamies uskoo, että sisarpuolueen puheenjohtajasta voi tulla hyvä pääministeri Britannialle, koska May on määrätietoinen ja selkeä.

– Maystä löytyy johtajalle tarvittavaa karismaa. Kun hän puhuu, ministerineuvostossa kaikki kuuntelevat, Orpo kertoo.

Tyylikäs älykkö

Sisäministerin salkun aikoinaan Orpolle ojentanut Päivi Räsänen (kd.) ehti osallistua Theresa Mayn kanssa lukuisiin kokouksiin ja tapaamisiin Brysselissä.

– Neljän vuoden ajan istuttiin samoissa neuvoston kokouksissa joka toinen kuukausi. Voisi sanoa, että May on tiukasti asiallinen poliitikko, joka antaa asioihin paneutuneen ja osaavan vaikutelman. Hän ei ole mikään huulenheittäjä tai vitsinkertoja, Räsänen kuvaa.

Päivi Räsänen osasi odottaa Theresa Mayn pääsevän politiikassa pitkälle.

– Se ajatus kävi mielessä, että hänessä olisi pääministeriainesta. Margaret Thatcher (Britannian ensimmäinen naispääministeri) tulee hiukan mieleen. He ovat varmasti erityyppisiä persoonina, mutta jotain samaa Mayn retoriikassa on.

Asiaosaamisen ja terävä-älyisyyden lisäksi Räsäselle on painunut mieleen pari ulkoista seikkaa Britannian uudesta pääministeristä.

– Hän on tyylikäs, aina huoliteltu niin pukeutumiseltaan kuin kampaukseltaan, ja hänellä on upeita kenkiä, Räsänen muistaa.

Tutkija yllättyi valinnasta

Poliittisen historian yliopistonlehtori Mika Suonpää on ennen Turun yliopistoon asettumistaan asunut lähes kymmenen vuotta Britanniassa ja väitellyt tohtoriksi Hullin yliopistossa. Vaikka Suonpää seuraa Britannian politiikkaa tarkasti, Theresa Mayn nousu Britannian konservatiivien johtoon ja seuraavaksi pääministeriksi tuli tutkijalle hienoisena yllätyksenä.

– Sen jälkeen kun Boris Johnson päätti, ettei asetu ehdolle konservatiivien puheenjohtajaksi, alkoi näyttää mahdolliselta, että May nousee pääministeriksi, koska muut ehdokkaat olivat vielä enemmän mielipiteitä jakavia persoonia, Suonpää sanoo.

Hän pitää Maytä jämäkkänä, asiapitoisena ja aikaansaavana poliitikkona, joka pystyy puhuttelemaan myös poliittisesti eri linjoilla olevia ihmisiä.

– En usko, että Theresa Maystä tulee modernia rautarouvaa. Britannia on EU-äänestyksen jälkeen jakautunut, ja tilanne on todella vaikea. May pyrkii varmasti sovittelemaan erimielisyyksiä ja tasoittamaan Britannian tietä EU-eroon. Rinnastuksia Margaret Thatcheriin on toki esillä, koska May on nainen.

"Britannia kyllä odottaa uutta Thatcheria"

Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen (kok.) ennakoi Mayn pääministerikaudesta todella vaikeata. Uuden pääministerin pitäisi yhdistää ensin oma puolueensa ja sen jälkeen koko kansa. Salolaisen mukaan saarella on kova tilaus voimakastahtoiselle suunnannäyttäjälle.

– Britannia odottaa uutta Maggie Thatcheria, joka pistäisi hajonneen korttitalon taas kasaan, Salolainen uskoo.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuville suomalaisille Theresa Mayn valinta uudeksi pääministeriksi voi Pertti Salolaisen mukaan tietää vaikeuksia. Mayn kovat lausunnot koskien maahanmuuttoa ja EU-kansalaisten oikeuksia saattavat hankaloittaa myös suomalaisten asemaa, Salolainen ennustaa.

Lue seuraavaksi