Obama Dallasissa: "Maamme ei ole niin jakautunut kuin luulette"

Presidentti puhui mielenosoituksessa ammuttujen viiden poliisin muistotilaisuudessa.

Ulkomaat
Barack Obama ja David Brown
Barack Obama ja Dallasin poliisipäällikkö David Brown puhuivat muistotilaisuudessa Dallasissa tiistaina.Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama otti tiistaina osaa Dallasissa järjestettyyn viiden ammutun poliisin muistotilaisuuteen. Obama piti tilaisuudessa puheen, jossa hän kehotti yhdysvaltalaisia kunnioittamaan toisiaan ja uskomaan yhtenäisyyteen.

– Raamatussa kerrotaan, että tuskassamme on kunniaa, sillä tiedämme, että tuska tuottaa peräänantamattomuutta. Juuri nyt nuo sanat ovat koetuksella, sillä Dallasin asukkaat ja ihmiset ympäri maan kärsivät, Obama sanoi.

– Teko ei ollut vain järjettömän väkivallan osoitus, vaan rotuvihaa.

– Demokratiamme syvimmät jakolinjat ovat yhtäkkiä paljastuneet, ehkä jopa leventyneet. Ja vaikka tiedämme, etteivät ne ole uusia ja ne ovat olleet pahempiakin, se tarjoaa meille vähän lohdutusta.

– Tällaisen väkivallan edessä ihmettelemme, voivatko rodulliset jakolinjat koskaan hävitä Yhdysvalloista, Obama sanoi.

– Mutta minä olen täällä sanoakseni, että meidän on torjuttava sellainen epätoivo. Olen täällä painottaakseni, että emme ole niin jakautuneita kuin luulemme. Olen nähnyt, miten pitkälle olemme tulleet, vaikka se näytti niin epätodennäköiseltä. Tiedän, että onnistumme, sen vuoksi, mitä olen itse kokenut.

– Näen, mikä kaikki on mahdollista, kun tunnustamme olevamme yhtä amerikkalaista perhettä, jonka kaikki jäsenet ansaitsevat tasa-arvoista kohtelua ja tasa-arvoista kunnioitusta.

– Pystymmekö tekemään tämän? Pystymmekö löytämään luonteenlujuutta amerikkalaisina, jotta avaamme sydämemme toisillemme? Voimmeko nähdä toisissamme yhteisen inhimillisyyden ja jaetun ihmisarvon? Obama kysyi.

Ennakkoasenteita on edelleen olemassa

– Rotujen väliset suhteet ovat parantuneet valtavasti elinaikanani. Ne, jotka kieltävät sen ovat epäkunnioittavia kaikkia niitä taisteluja kohtaan, jotka auttoivat meitä siinä, Obama sanoi.

– Mutta tiedämme hyvin, että rodullisia ennakkoasenteita on yhä olemassa. Me olemme kaikki kohdanneet niitä, keitä sitten olemmekin. Ehkä olemme huomanneet ennakkoluuloja omassa ajattelussamme ja sydämessämme.

– Vaikka osa kärsii rasismista pahemmin kuin muut ja suurin osa meistä tekee parhaansa vastustaakseen sitä, kukaan meistä ei ole täysin syytön, mikään instituutio ei ole täysin immuuni ja se tarkoittaa myös poliisia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhumassa Dallasissa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhumassa Dallasissa.EPA

– Mutta avoimin sydämin voimme miettiä vähemmän sitä, kumpi puoli on kärsinyt vääryyttä ja miettiä enemmän sitä, miten voimme yhdistyä tehdäksemme oikein, Obama sanoi puheessaan.

"Suurin osa poliiseista ansaitsee kunnioituksemme, eikä halveksuntaa"

Obama muisteli puheessaan vuorollaan jokaisen kuolleen poliisien elämää ja kuvaili heitä ja heidän perheitään. Obama sanoi, että poliisien työ on aivan omaa luokkaansa, erilaista kuin mikään muu. Poliisit ympäri maata jakavat sitoumuksen, joka on heitä itseään suurempi, Obama sanoi.

– Heti kun pukeudutte univormuunne, olette valmiit asettamaan henkenne vaaraan.

Obama totesi, että paikalla olleet poliisit osoittivat uskomatonta malttia, kun ampuminen alkoi. He pelastivat "enemmän ihmishenkiä kuin mitä tiedämmekään", Obama sanoi.

– Laukaukset rikkoivat jälleen yhden yhteisön, vielä lisää sydämiä ja nostivat kysymyksiä, mikä aiheutti tapahtumat, ja miten ne voitaisiin estää.

Obama sanoi, että kuolleet poliisit olivat suojelemassa yhdysvaltalaisten perustuslaillisia oikeuksia ja oikeutta osoittaa mieltään.

– Koko amerikkalainen elämäntapamme perustuu lakiin ja sen kunnioittamiseen. Sen lain yllä pitäminen on päivittäinen ja kova tehtävä ja siitä poliisit saavat palkkionsa.

– Tiedämme, että ylivoimainen enemmistö poliiseista tekee uskomattoman raskasta työtä reilusti ja ammattimaisesti. He ansaitsevat kunnioituksemme, eivätkä halveksuntaamme, Obama sanoi.

Dallasin vierailunsa aikana Obama myös tapsi kuolleiden poliisien perheitä ja tulituksessa loukkaantuneita. Kaikille kuolleille poliiseille oli jätetty muistotilaisuuden salissa tyhjä istuin, jonka päällä olivat Yhdysvaltain lippu ja poliisin päähine.

Viiden surmatun poliisin muotokuvat ovat esillä.
Viiden surmatun poliisin muotokuvat ovat esillä 11. heinäkuuta Dallasissa.Erik S. Leser / EPA

"Yhdysvaltojen muistettava yhteiset ihanteensa"

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, joka asuu Dallasissa, puhui myös muistotilaisuudessa.

Bush sanoi, että yhdysvaltalaisten pitäisi "muistaa yhteiset sitoumuksensa yhteisten ihanteiden edistämiseksi" keinoina rakentaa siltoja jakolinjojen välille.

Bush sanoi, että yhdysvaltalaiset tietävät asuvansa samassa maassa, eivätkä halua yhtenäisyyttä surun ja pelon kautta, vaan toivon.

– Olemme menettäneet niin paljon heidän kuoltuaan, Bush sanoi viidestä ammutusta poliisista.

Micah Johnson avasi tulen rauhanomaista mielenosoitusta valvomassa olleita poliiseja kohden. Viisi poliisia kuoli ja yhdeksän loukkaantui tulituksessa. Lisäksi kaksi siviiliä loukkaantui.

Lähteet: Reuters, AFP, AP