Barroson uusi työ liikepankissa sai Euroopan oikeusasiamiehen älähtämään: Sääntöjä tiukennettava

EU-komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso on saanut töitä liikepankki Goldman Sachsin vanhempana neuvonantajana. Hänen tehtävänsä on auttaa pankkia selviytymään Britannian EU-eron vaikutuksista mahdollisimman vähällä.

Ulkomaat
Euroopan unionin komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puhui Brysselissä 29. toukokuuta.
Euroopan unionin komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso.Julien Warnand / EPA

Euroopan unionin pitäisi tiukentaa sääntöjä siitä, mitä töitä entiset komissaarit voivat tehdä. Tätä mieltä on Euroopan oikeusasiamies.

Asiasta on tullut ajankohtainen, kun Euroopan komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso on siirtynyt yhdysvaltalaisen liikepankki Goldman Sachsin palvelukseen Britanniassa. Barroso toimi komission puheenjohtajana kymmenen vuotta, vuoteen 2014 saakka.

Hänen tehtävänsä Goldman Sachsin vanhempana neuvonantajana on auttaa pankkia selviytymään Britannian EU-eron vaikutuksista mahdollisimman vähällä.

Euroopan oikeusasiamies Emily O'Reilly sanoi, että teknisten sääntöjen noudattaminen ei vapauta entisiä komissaareja integriteetin vaatimuksesta.

– EU-sopimuksen mukaan entisten komissaarien on käyttäydyttävä rehellisesti ja harkintaa käyttäen, mitä tulee uusiin nimityksiin ja etuihin, O'Reilly sanoi.

Entisten komissaarien pitää 18 kuukautta tehtävänsä päättymisen jälkeen pyytää EU:lta lupa uusiin työtehtäviin eturistiriitojen välttämiseksi.

Goldman Sachs, yksi maailman suurimmista liikepankeista, ilmoitti perjantaina, että se on palkannut Barroson. Barroso on sanonut toivovansa, että hän voi hyödyntää kokemustaan EU:sta, kun pankki sopeuttaa toimintojaan Britannian tulevaan EU-eroon.

Nimitys on aiheuttanut runsaasti arvostelua.

– Jos olet rakastanut Eurooppaa, sinun ei pitäisi tehdä näin, etenkään nyt. Mutta en ylläty sitä, että Barroso tekee näin, sanoi Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin.

Lähteet: Reuters