1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan historian kirjoittaminen alkoi – tavoitteena selittää eteläkarjalaisuus

Etelä-Karjalasta on valmistumassa ensimmäinen yhtenäinen historiateos. Sitä on kirjoittamassa 18 eri alojen asiantuntijaa.

Etelä-Karjala
Vuoksi virtaa.
Pasi Tapanainen/Yle

Etelä-Karjalan historiasta kertovan teoksen kirjoittaminen on alkanut. Teoksesta on tulossa kaksiosainen.

Ensimmäinen osa kertoo Etelä-Karjalan geologiasta ja esihistoriasta aina 1860-luvulle saakka. Toinen osa kertoo puolestaan 1860-luvusta nykyaikaan saakka.

Teosta on tekemässä kaikkiaan 18 eri alojen asiantuntijaa. Mukana on arkeologien ja historian tutkijoiden lisäksi myös muun muassa kielitieteilijä ja kansanperinteen tutkija.

Etelä-Karjala maakuntana nuori

Oman mielenkiintonsa historian kirjoittamiseen tekee se, että Etelä-Karjalan on maakuntana varsin nuori ja historiallisesti se on osa vanhaa Viipurin lääniä.

Etelä-Karjalan historia -teoksen päätoimittaja, dosentti Jyrki Paaskosken mukaan on mahdotonta jättää huomioimatta Viipurin ja Etelä-Savon vaikutuspiiri ja nykyisen Etelä-Karjalan yhteydet niihin suuntiin.

– Historialliset esimerkit pyrimme ottamaan huomioon niin, että ne nousevat esiin nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan alueelta, vaikka liittyisivätkin laajempiin kokonaisuuksiin, kertoo Paaskoski.

Eteläkarjalaisten erityispiirteet haussa

Paaskosken mukaan yhteinen Etelä-Karjalan historia voi osaltaan nostaa eteläkarjalaisten yhteistä identiteettiä.

– Yhtenä periaatteena meillä on ottaa kantaa siihen, mitä on eteläkarjalaisuus tai mitä on eteläkarjalainen identiteetti. Etsimme selityksiä tämän alueen ihmisten erityispiirteille, sanoo Jyrki Paaskoski.

Etelä-Karjalan historia -teoksen kirjoittaminen on alkanut esihistorian kirjoittamisella. Ensimmäisen osan tekeminen pääsee lopullisesti vauhtiin kesän jälkeen.

Teossarjan ensimmäinen osa ilmestyy jouluksi 2018 ja seuraava osa vuotta myöhemmin.

Lue seuraavaksi