1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

IL: Suomen Ruotsin-suurlähettilästä epäillään seksuaalisesta häirinnästä – ulkoministeriö vaitonainen

Ulkoministeriö on aloittanut sisäisen tarkastuksen Ruotsin-suurlähetystöön. Ulkoministeri Timo Soini pitää epäilyjä erittäin vakavina.

Suomen suurlähetystö Tukholmassa. Kuva: Wikimedia

Suomen Ruotsin-suurlähettilästä epäillään seksuaalisesta häirinnästä, kertoo Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun) Iltalehden mukaan suurlähettiläs Jarmo Viinasen epäillään ahdistelleen alaisiaan ja edustustehtäviensä aikana myös lähetystön vieraita.

Ulkoministeriö on asiasta vaitonainen, mutta vahvistaa Yle Uutisille suorittaneensa sisäisen tarkastuksen suurlähetystössä.

– Keväällä tuli sellaisia tietoja, että olisi ehkä aihetta tällainen tarkastus tehdä, kertoo ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe.

Rouhe sanoo laaja-alaisen tarkastuksen koskeneen työyhteisön sisäisiä asioita. Sen tarkemmin hän ei kommentoi tarkastusta vedoten yksityisyyden suojaan ja asian keskeneräisyyteen.

Tarkastusraportti on valmis, mutta sen käsittely on vielä kesken. Rouhe arvioi, että raportin pohjalta tehtyjä johtopäätöksiä voidaan odottaa elokuussa. Sitä ennen suurlähettiläs voi esittää oman kantansa asiaan.

Sillä välin toiminta jatkuu Tukholman-suurlähetystössä normaalisti.

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) pitää Viinaseen kohdistuvia epäilyjä erittäin vakavina. Soini vakuuttaa, että asia tutkitaan perusteellisesti.

– Meillä on tällaisiin asioihin nollatoleranssi, Soini toteaa.

Lehdistösihteeri: Viinanen ei kommentoi

Tukholman-suurlähetystön lehdistösihteeri Niina Hyrsky kertoo keskustelleensa tapauksesta Jarmo Viinasen kanssa.

Viinanen ei Hyrskyn mukaan aio henkilökohtaisesti kommentoida tapausta.

Hyrskyn mukaan Viinasella ei ole mitään lisättävää ulkoministeriön Ari Rouheen kommenttiin, jossa Rouhe kertoo ulkoministeriön tarkastusraportin olevan valmis, mutta sen käsittelyn vielä kesken.

Viinanen aloitti tehtävässään Tukholmassa kaksi vuotta sitten.

Korjattu 13.7. 2016 klo 09.18: Hyrskyn titteli lehdistöavustajasta lehdistösihteeriksi