1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jarrumiehiksi kelpasivat vain ilmavoimien lentäjät – Linnanmäen vuoristorata avattiin 65 vuotta sitten

Lähes jokainen helsinkiläinen tietää, miltä se tuoksuu ja kuulostaa. Sukupolvi toisensa jälkeen on ottanut Linnanmäen vuoristoradan omakseen.

Yle Helsinki: Kesäkauden 2016 ensikyydit Vuoristoradassa
Yle Helsinki: Kesäkauden 2016 ensikyydit Vuoristoradassa

Linnanmäen ikisuosikki vuoristorata täyttää tänään 65 vuotta. Laite rakennettiin talvella 1950 tanskalaisen tivolilaitteisiin erikoistuneen rakennusmestarin Valdemar Lebeckin piirustusten pohjalta. Sen esikuvana toimi Kööpenhaminassa sijaitseva Dyrehavsbakkenin vuoristorata.

Linnanmäen vuoristorata oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin. Sitä pidettiin niin hurjana, että ensimmäiset jarrumiehet palkattiin armeijan lentäjien joukosta työn vaativuuden takia.

Kun laite avattiin heinäkuun 13. vuonna 1951, sen arveltiin kestävän käytössä enintään 15 vuotta. Ylen Elävän arkiston videolla ensimmäisten kutsuvieraiden joukossa radan mäkiä ja kurveja testaa kaupunginjohtaja Erik von Frenckell.

Yhdysvaltalainen vuoristoratakerho ACE (American Coaster Enthusiasts) on julistanut Linnanmäen vuoristoradan klassikoksi. Nämä vaatimukset täyttää vain 40 rataa koko maailmassa.

Vuoristorata pyörii kesän aikana noin 47 000 kierrosta. Junat vedetään vaijerilla ylös, jonka jälkeen jarrumies säätelee vauhtia jarrustaagista eli kahvasta. Rata on 960 metriä pitkä ja radan pisin lasku on pituudeltaan 48 metriä.

Juhlan kunniaksi huvipuisto tarjoaa kävijöille ilmaiset kyydit tervantuoksuisessa puuvuoristoradassa.