Järjestö: Ruotsin Saab myy miljardilla aseita maahan, joka syyllistynyt sotarikoksiin

Saab myy aseita Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, joka on osallisena Jemenin aseelliseen konfliktiin. Human Rights Watchin mukaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat on pommittanut Jemenissä tehtaita, varastoja, voimalaitoksia ja maatilaa.

Ulkomaat
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Jemenin Adenissa.
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Jemenin Adenissa tammikuussaEPA

Ruotsalainen Saab myy aseita Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, vaikka maa on syyllistynyt sotarikoksiin. Näin väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch uudessa raportissaan. Asiasta kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Saab myy Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin tutka- ja valvontajärjestelmä Erieyeta. Kaupan arvo on noin 11 miljardia kruunua eli reilut miljardi euroa.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on osallisena Jemenin aseelliseen konfliktiin. Human Rights Watchin mukaan se on pommittanut Jemenissä tehtaita, varastoja, voimalaitoksia ja maatilaa. Järjestön mukaan tilan pommituksissa kuoli 130 siviiliä ja 170 haavoittui.

– Laittomien hyökkäysten selvittämiseen tai uhrien henkien ja omaisuuden menetysten korvaamiseen ei ole osoitettu minkäänlaista mielenkiintoa, kirjoittaa selvittäjä Priyandka Motaparthy raportissa.

Ruotsin strategisten tuotteiden tarkastuslaitos (ISP) on myöntänyt Saabille aseiden vientiluvan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, vaikka Ruotsin laki kieltää aseiden viennin maihin, jotka rikkovat ihmisoikeuksia tai jotka ovat aseellisessa konfliktissa toisen maan kanssa.

– En aio kommentoida syitämme, mutta arvioimme kaikki asiaankuuluvat näkökohdat ja arvioimme tilanteen ulko- ja sisäpoliittisista seikoista, sanoo sotamateriaaliosaston johtaja Karl Evertsson ISP:stä Aftonbladetille.

Saab sai asetilauksen marraskuussa ja vientiluvan helmikuussa. Erieye on tutka- ja valvontajärjestelmä, joka asennetaan lentokoneisiin.