Mansikkapaniikki kiihtyy – "Jos on vielä pakastemansikat hankkimatta, nyt alkaa olla todella kiire"

Sateiden vuoksi mansikkasato uhkaa jäädä lähes puolet viimevuotista pienemmäksi. Tilanne on saanut suomalaiset soittelemaan hädissään mansikkatiloille.

Aamu-tv
Silja Varjonen
Ravitsemusasiantuntija Silja Varjonen antoi aamu-tv:n lähetyksessä viime hetken vinkit mansikan säilömiseen. Mansikoista käydään tänä kesänä kovaa kisaa, koska sato on jäämässä tavallista heikommaksi. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen kertoo jatkuvien sateiden pilanneen sadon monin paikoin.

Kotimaisilla mansikkapelloilla on koettu tänä vuonna useita vastoinkäymisiä, joiden vuoksi marjasato on jäämässä laihaksi.

– Ensin oli talvituhoja. Mansikoiden kukinta-aikana taas oli ankaria halloja, jotka verottivat satoa monin paikoin Suomea. Kaikkein pahin oli kuitenkin koko viime viikon jatkunut rankkasateiden jakso, kertoo hedelmä- ja marjaviljelijäliiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ruutiainen omistaa itse marjatilan Kiteellä. Tilalla on jouduttu heittämään viime päivinä valtavat määrät mansikoita syömäkelvottomina pois.

– Marjat olivat koko viime viikon ajan likomärkiä. Siitä seurasi, että niiden pinta pehmeni vähitellen aivan velliksi. Tällaiselle marjalle ei ole mitään käyttöä.

– Homettakin alkoi loppuviikosta marjoissa näkyä, mikä tietysti pilaa sadon lopullisesti, Ruutiainen kertoo.

Vuosi sitten kotimainen mansikkasato oli noin 15 miljoonaa kiloa. Tämän vuoden sadon ennustetaan jäävän reilusti alle 10 miljoonan kilon.

– Voi olla, että jäädään 8 miljoonaan kiloon, joka on noin puolet viime vuoden sadosta, Ruutiainen sanoo.

Pakastajalla on jo kiire

Kotimaisten mansikoiden kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan reippaasti. Ruutiaisen mukaan voidaan puhua jopa suomalaiset vallanneesta mansikkapaniikista.

– Viime päivät ovat olleet aikamoista hulabaloota. Puhelin on soinut aamusta iltaan. Meinaa työt jäädä tekemättä, kun joutuu selittämään ihmisille tätä sadon niukkuutta.

Paniikkiin ei Ruutiaisen mukaan ole syytä, mutta jos suunnittelee marjojen pakastamista talven varalle, kannattaa tarttua toimeen pian.

– Tilanne on se, että jos pakastemansikat on vielä hankkimatta, nyt alkaa olla jo todella kiire.

Pohjois-Suomessa tilanne on parempi: siellä satokausi on vasta alkamassa tai parhaimmillaan.

Etelämpänä mansikkaa tulee jatkossa myyntiin vain pienpakkauksissa. Etelä-Suomen marjatilannetta helpottavat kuitenkin hieman niin sanotut satotaimet, joita jotkut mansikanviljelijät istuttavat keväisin ja jotka tuottavat satoa vielä loppukesästäkin.

– Vaikka pääsato alkaa jo hiipua, satotaimista saadaan vielä hyvälaatusta syöntimarjaa pitkälle elokuuhun.

Asiantuntijan vinkit pakastukseen

Maa- ja kotitalousnaisten ravitsemusasiantuntijan Silja Varjosen mukaan mansikoiden säilöminen talven varalle kannattaa, sillä niissä on paljon C-vitamiinia sekä kasvua ja kehitystä edistävää folaattia, jota suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän.

Marjat voi Varjosen mukaan pakastaa joko kokonaisina tai viipaloituina.

– Viipaloidut sulavat nopeammin, eli jos mansikoita haluaa käyttää esimerkiksi aamuisin smoothieissa tai puuron seassa, viipalointi kannattaa.

Marjat kannattaa pakastaa tarpeeksi pieniin purkkeihin tai minigrip-pusseihin, jotteivät ne mene hukkaan. Kerran sulatettuja pakastemarjoja kun ei voi enää pakastaa uudelleen.

Ennen kuin peratut ja purkitetut mansikat laittaa pakkaseen, niitä kannattaa pitää pari tuntia jääkaapissa, jotta ne ehtivät viilentyä.

Sokeri on Varjosen mukaan tärkeä osa pakastusprosessia. Se ylläpitää mansikan väriä ja rakennetta ja auttaa säilyttämään C-vitamiinia pakastuksen aikana.

– Kun makeaa marjaa pakastaa, se happanee hieman, eli marjan oma sokeri katoaa. Pienellä sokerilisällä estää sen, että mansikka alkaa maistua happamalta.

Paljon sokeria ei kuitenkaan tarvitse käyttää, vaan yhteen pakasterasialliseen riittää alle ruokalusikallinen.

Varjonen antaa myös vinkin metsämansikoiden ystäville:

– Pakastemansikoiden sekaan voi ripotella hieman metsämansikoita. Niistä imeytyy ihanaa metsämansikan aromia muihinkin mansikoihin.