Viestintävirasto: Sevettijärveläisten 112 kilometrin postimatka on kohtuullinen

Viestintävirasto on antanut päätöksensä Sevettijärven postiasiassa. Viestintävirasto katsoo, että Sevettijärven ja Näätämön alueen asukkaiden 112 kilometrin postimatkaa Inarin kirkonkylälle on pidettävä postilain mukaisesti kohtuullisena.

Sevettijärvelle vyöryi viime talven aikana yli 11 000 postikorttia alueen postipalveluiden puolesta. Näistä korteista sevettiläiset ovat tehneet taideteoksia kylän pintaan. Postikorttinäyttely on nähtävillä Sevettijärvellä elokuun loppuun asti. Kuva: Sara Wesslin / Yle

Viestintävirasto on antanut päätöksensä Sevettijärven postiasiassa.

Asiasta valitettiin eduskunnan oikeusasiamiehelle tammikuussa ja asia siirtyi Viestintäviraston käsittelyyn.

Päätös: Asiointimatka Sevetistä Inariin on kohtuullinen

Viestintävirasto katsoo, että Sevettijärven ja Näätämön alueen asukkaiden asiointimatkaa Postin toimipisteeseen Inarin kirkonkylälle on pidettävä postilain mukaisesti kohtuullisena.

Viestintäviraston 2. kesäkuuta annetussa päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) on huomioitu alueen väestötiheys ja pinta-ala, alueella ilmenevät asiointitarpeet, palveluiden sijainti yleensä ja muut paikalliset olosuhteet. Päätöksessä on otettu huomioon myös muut postipalvelumuodot.

– Postinumeroalueella 99930 Sevettijärvi on aiemmin toiminut postitoimipiste Sevetin baarin yhteydessä. Sevetin baari lopetti toimintansa 14.8.2015 eikä alueelta löytynyt korvaavaa asiamiestä tarjoamaan postipalveluja, joten alueen postiasiointi ohjattiin Inariin, Postii kirjoittaa selvityksessään.

Valittajan mielestä 150 kilometriä on liian pitkä postimatka

Valituksessa vedotaan siihen, että lähin toimipiste sijaitsee tällä hetkellä Inarin kirkonkylällä, jonne on matkaa Sevettijärveltä 120 kilometriä ja Näätämöstä 150 kilometriä. Inarin kirkonkylän asiamiespostin suppeat aukioloajat (arkisin klo 9–17) vaikeuttavat asiointia entisestään.

Kuva: Ilmari Mattus

Valittaja vetosi postilain toimipisteitä koskevaan säännökseen, ja totesi, että 150 kilometrin matkaa ei voida pitää kohtuullisena, etenkään toimipisteen aukioloajat huomioiden.

"Alueelle etsitään yhä yrittäjää aloittamaan postipalvelut"

Postin kehityspäällikö Eija Kojo kertoo Yle Sápmille, että Posti etsii edelleen alueelle yrittäjää, joka voisi huolehtia asiamiespostin toiminnasta Sevettijärven ja Näätämön alueella.

– Sevettijärven postitilanteeseen ei ole vielä saatu muutosta. Meillä on ollut keskustelua alueen ihmisten kanssa ja edelleen odotamme alueelle yrittäjää, jonka kanssa voisimme aloittaa yhteistyön, kertoo Postin kehittämispäällikkö Eija Kojo.

"Sevettijärven ja Näätämön alueet eivät ole jääneet ilman postipalveluja"

Posti kertoo Viestintävirastolle annetussa selvityksessään, että sen palvelupisteverkosto muodostuu postitoimipisteiden lisäksi erilaisista palveluista. Yleisimmin käytetyt postin yleispalvelut eivät vaadi asiointia postitoimipisteessä.

– Ainoastaan postipakettien sekä kirjattujen ja vakuutettujen yleispalveluiden saatavuuteen on tarvittu asiointia postitoimipisteessä. Posti on sittemmin aloittanut palvelun, joka mahdollistaa postipakettien lähettämisen omasta postilaatikosta.

Kuva: Google Maps

Postin antaman selvityksen mukaan Sevettijärvellä oli Postin siellä toimiessa päivässä keskimäärin noin viisi lähetyksen noutoa ja yksi lähetys.

Sevettijärven ja Näätämön alueet eivät ole jääneet ilman postipalveluja, Posti kertoo selvityksessään.

– Molemmilla postinumeroalueilla on kirjelaatikko lähettämistä varten ja lisäksi maksettuja lähetyksiä voi postittaa omasta postilaatikosta noutomerkkiä käyttäen. Alueella on myös käytössä haja-asutusalueen palvelumalli, jossa Postista noudettavat lähetykset voi tilata tuotavaksi perusjakelun mukana maksutta. Postimerkkejä voi ostaa Näätämöstä tai niitä voi tilata Postin verkkokaupasta kotiin toimitettuina, selvityksessä kirjoitetaan.

Posti on etsinyt alueelta asiamiestä palvelujentarjontaan

Postin mukaan Sevettijärven ja Näätämön alueilla on tarjolla yleisimmin käytetyt postin yleispalvelut.

Alueelta on pitkä etäisyys kaikkia yleispalveluita tarjoavaan postitoimipisteeseen, mutta matkaa on pidettävä kohtuullisena ottaen huomioon alueenvähäisen asiointitarpeen sekä alueen muun palvelutarjonnan sijainnin.

Postin mukaan Sevettijärvellä ei ole yksityistä tai kunnallista palvelutarjontaa, jonka yhteydessä postipalveluja voitaisiin tarjota. Sevettijärven alueella ei esimerkiksi ole lainkaan päivittäistavarakauppaa. 

Kuva: Lehtikuva

Näätämössä, noin 30 kilometrin päässä Sevettijärveltä on kaksi päivittäistavarakauppaa, mutta yritykset eivät ole olleet Postin selvityksen mukaan halukkaita tarjoamaan postipalveluita.

– Postin tavoitteena on tarjota postipalveluita kattavasti koko maassa ja Posti on etsinyt alueelta asiamiestä palvelujentarjontaan. Posti on halukas tarjoamaan postipalveluita alueella, mutta erittäin vähäinen asiointimäärä edellyttää, että palveluita tarjoaa asiamies muun palvelutoiminnan yhteydessä.

Postin antoi myös lausuntonsa liitteenä kaksi karttaa, joista ilmenee, että Sevettijärvi on laajojen erämaa-alueiden ympäröimä.

"Postikaan ei ole turvannut syrjäseutujen palveluita"

Valittaja ottaa lausunnossaan kantaa myös Postin monopoliasemaan Suomessa. 

Meillä on ollut keskustelua alueen ihmisten kanssa ja edelleen odotamme alueelle yrittäjää, jonka kanssa voisimme aloittaa yhteistyön

Eija Kojo, Postin kehittämispäällikkö

– Postin monopoliasemaa on nimenomaan puolustettu sillä, että näin turvataan palvelut myös harvaan asutuilla alueilla, jotka vapaassa kilpailussa eivät kiinnosta yrittäjiä. Kuitenkaan Postikaan ei ole turvannut syrjäseutujen palveluita, kuten Sevettijärven tapauksesta ilmenee, valittaja kirjoittaa Viestintävirastolle.

– Postin mukaan lain kirjain täyttyy, kun kunnassa on yksi toimipiste. Se ei voi olla kuitenkaan lain tarkoitus, että pinta-alaltaan Uudenmaan kokoisessa kunnassa tarvitaan vain yksi toimipiste. Posti ei voi syyttää alueen yrittäjiä siitä, että he eivät ota hoitaakseen Postin lakisääteisiä velvoitteita. Mikäli Posti ei pysty ulkoistamaan palvelujaan, sen on hoidettava ne itse.