Saunapaku jatkaa erikoisten saunojen perinnettä – kumipyörillä kulkeva sauna lämpenee vaikka uimarannalla

Kun saunasta on kyse, suomalainen rakentaa sellaisen mihin vain. Kummallisia saunoja on nähty puhelinkopista ja puimurista lähtien, mutta omilla pyörillä kulkevat saunat ovat harvinaisia. Varsinkin 70-luvun pakettiautoon rakennetut.

ilmiöt
Saunapaku.
Risto Koskinen / Yle

Turkoosin Volkswagen Kastenwagenin katosta tupruaa savua Kemin Mansikkanokan rannassa. Sauna-auto on kaveriporukan vajaat kymmenen vuotta sitten rakentama.

Itse auto löytyi erään talon pihalta lähes purkukuntoisena, mutta kovalla työllä ja taidolla autosta loihdittiin liikkuva sauna. Kiuas saatiin löytötavarana, ja se muokattiin autoon sopivaksi.

Yksi auton omistajista, Esa Mikkonen kertoo, että tarkoituksena oli nimenomaan rakentaa sauna, joka olisi helppo kuljettaa mihin tahansa.

– Ajateltiin, että olisi kiva, jos saunan voisi liikuttaa johonkin mukavaan paikkaan eikä aina vain kotona istua. Lapsetkin voi käyttää uimarannalla vähän viileämmälläkin säällä, pääsevät saunaan lämmittelemään, Mikkonen hymyilee.

Jari Vesa saunapakussa.
Toimittaja Jari Vesa testasi saunaa Perämeren rannalla Kemissä.Risto Koskinen / Yle

Sauna saa suomalaiset kekseliääksi

Suomi on erikoisten saunojen luvattu maa, mistä kertoo jo sekin, että liikuteltaville saunoille on olemassa oma tapahtumansakin. Siirrettävien saunojen kokoontumisajot keräävät toinen toistaan erikoisempia saunoja Teuvalle kesäisin.

– Mutta näitä omilla pyörillä kulkevia saunoja on aika vähän sielläkin, Mikkonen kertoo.

Mikkosen ja kaveriporukan ideariihi ei ole vielä ehtynyt, vaikka saunapaku onkin ollut valmiina jo monta vuotta. Seuraava projekti nimittäin odottaa jo toteuttajaansa: Mikkosen pihalla lepäilee vanhan lava-auton raato, josta on tarkoitus tehdä siirrettävä palju saunan jatkoksi.

Gertrudiksi nimetty saunapaku saa siis kumppanin – joskus, kun sille päälle satutaan.

– Tuota kleinbussin raatoakin piti pari vuotta ensin tuijotella, että mitäs sille tehtäisiin, Mikkonen virnistää.