SAK:n päälakimies: Suomen kesälomakauden siirtämiselle ei olisi juridisia esteitä

Myöhemmästä kesälomakaudesta ei välttämättä koituisi erityistä taloudellista hyötyä suomalaiselle liiketoiminnalle.

Kotimaa
Mies makoilee nurmikolla auringossa.
Henrietta Hassinen / Yle

Kesälomakausi alkaa Suomessa perinteisesti muuta Eurooppaa aiemmin. Aina tasaisin väliajoin viritellään keskustelua siitä, pitäisikö lomakautta siirtää vastaamaan muun maailmaan rytmiä. Muualla päin elokuu on suosittu lomakuukausi, kun taas suomalaiset lomailevat erityisesti heinäkuussa.

Kesälomakauden myöhäistämiselle ei olisi juridista estettä, kertoo SAK:n päälakimies Timo Koskinen. Koskisen mukaan suurimmat ongelmat liittyisivät käytännönjärjestelyihin.

– Lainsäädäntö periaatteessa mahdollistaa. Sitten se on vaan ihmisten tahdosta ja halusta kiinni. Käytännössä se olisi hyvin hankalaa toteuttaa, ellei koulu- ja päivähoitolaitos ja muut kunnalliset palvelut ja jopa liikenne noudata samoja aikatauluja. Kaiken pitää täsmätä.

– Totta kai tähän vaikuttaa moni muu asia, esimerkiksi koulut alkavat elokuun puolessa välissä. Jos elokuu olisi lomakuukausi, niin se kuvio menisi uusiksi. Varmaan vaatisi yhtenäisiä neuvotteluja ja yhteisymmärrystä työpaikoilla, Koskinen arvioi.

Eritahtisuuteen totuttu

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan Antti Neimalan mukaan myöhemmästä kesälomakaudesta ei välttämättä koituisi erityistä taloudellista hyötyä suomalaiselle liiketoiminnalle.

Suomen Yrittäjät on tutkinut asiaa muiden elinkeinoelämän järjestöjen kanssa muutama vuosi sitten.

– Olemme selvitelleet, minkälaisia näkemyksiä elinkeinoelämän sisältä löytyy. Niitä löytyy yrityksistä eri toimialoilta tasaisesti niin joka suuntaan, että ei ole olemassa yhtä vastausta, joka sopisi kaikissa tilanteissa.

– Mutta ihan selvää on, että erilaisesta kesälomakaudesta aiheutuu omat haasteensa. Toisaalta kotimaanmatkailun kannalta se voi olla hyväkin juttu, sillä matkustajavirta jakautuu hieman pidemmälle ajalle ja tasaisemmin. Koulujen kesälomien siirto on sitten opetushallinnon kysymys ja koulutuspoliittinen kysymys ja siten laajempi yhteiskunnallinen kysymys, Neimala pohtii.

Neimalan mielestä loma-aikojen eritahtisuuteen on pystytty sopeutumaan, vaikka kaikkien yritysten ja toimialojen tilanne ei kaikkein paras mahdollinen olisikaan.

– Ehkä olemme pikkuhiljaa menossa keskieurooppalaisempaan rytmiin, mutta selvästi pikkuhiljaa, eikä kertarysäyksellä. Enemmän tai vähemmän suomi on heinäkuun sydämenä kiinni.