Hyppää sisältöön

Tuomioja Naton ja Venäjän väleistä: Sotainen retoriikka kasvanut puolin ja toisin

Kireitä suhteita on kiristänyt entisestään Naton päätös lähettää joukkoja Baltian maihin ja Puolaan.

Erkki Tuomioja
Naton ja Venäjän neuvosto kokoontuu Brysselissä. Kireitä suhteita on kiristänyt entisestään Naton päätös lähettää joukkoja Baltian maihin ja Puolaan. Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää hyvänä, että edes puheyhteys Naton ja Venäjän välillä on olemassa.

SDP:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on huolissaan lisääntyneestä sotaretoriikasta, jota käydään Naton ja Venäjän välillä. Tuomioja oli Ylen aamu-tv:n haastateltavana tänään keskiviikkona.

– Se ei tarkoita sitä, että kumpikaan osapuoli uhkaisi tai suunnittelisi sotaa. En usko tietenkään, että yksikään Nato-maa olisi lähdössä hyökkäämään Venäjälle. Enkä myöskään usko, että Venäjä suunnittelisi hyökkäyksiä Nato-maihin. Ennen kaikkea näissä Itä-Euroopan maissa on aito pelko siitä, että Venäjä voisi hyökätä.

– Ja Venäjällä on myöskin aito pelko siitä, että Natolla olisi sotilaallisesti vihamielisiä tarkoituksia ja tästä syntyy tällainen kierre, jota media omalta osalta lietsoo.

Tuomioja kritisoi myös suomalaista mediaa.

– Kun katsoo joitain otsikoita niin voisi kuvitella, että jopa Ruotsiin tai Suomeen saattaisi kohdistua sotilaallinen hyökkäys milloin tahansa.

Tuomiojan mukaan Naton ja Venäjän väliset epäluulot perustuvat pitkälti historiaan.

– Venäjä on ollut se maa, jonka Napoleon ja Hitler ovat pyrkineet valtamaan ja päässeet aina Moskovan porteille saakka. Venäjä kokee olevansa piiritetty valtio ja kun rajoille tuodaan sotilaallista kapasiteettia, niin siihen sitten reagoidaan pelolla.

"Ei erityisen dramaattista"

Nato päätti viime viikonloppuna Varsovan huippukokouksessa lisätä joukkojaan Puolassa ja Baltiassa kussakin pataljoonan verran. Se tarkoittaa yhteensä lähes 4000:ta sotilasta.

Eilen Venäjän pysyvä lähettiläs, Aleksander Grushko, kertoi Venäjän ryhtyvän puolestaan tasapainottaviin toimenpiteisiin.

Tuomioja ei pidä tilannetta erityisen dramaattisena.

– Halutaan näyttää, että heillä on myös sitä sotilaallista voimaa siellä toisella puolella rajaa, johon Naton sinänsä pienet joukot tulevat. Eli kysymys on tällaisesta voimannäytöstä ja uhittelusta.

– Se ei ole viisasta puolin eikä toisin, ja on siinä mielessä syytä olla huolissaan tästä tilanteesta.