Kurikan Haku päällä -festivaali uudistui – "Seuranhausta otettiin liikaa paineita"

Kurikan perinteinen Haku Päällä -festivaali on kärsinyt viime vuosina vähentyneistä kävijämääristä. Festivaali on aiemmin keskittynyt nimensä mukaisesti parinhakuun, mutta teemaa päädyttiin lopulta vaihtamaan, koska sen uskottiin karkottavan festivaalikävijöitä.

festivaalit
Kurikan Rakkauden silta
Valtteri Välimäki/Yle

Haku Päällä -festivaali järjestettiin ensi kerran vuonna 1998. Tapahtuma luotiin alunperin “heilanhakua” varten, mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että konsepti ei enää houkutellut yleisöä toivotulla tavalla. Lähes 20 vuotta rakkauden asialla ollut festivaali ottaakin ensi kertaa askeleen kauemmas juuriltaan.

– Alkuperäisestä konseptista on säilytetty käytännössä vain musiikkiesitykset ja nimi, selittää Kurikan Haku Päällä ry:n toiminnanjohtaja Jemina Ala-Harja.

Kaksi henkilöä kävelevät käsi kädessä.
Kurikan Haku Päällä -festivaaleilla seuran etsiminen ei ole enää pääasiaHanna Lumme / Yle

Aikaisemmin festivaalin oheisohjelma on koostunut lähinnä Haku Päällä -nimen mukaisista pikadeiteistä ja muista rakkauden etsimiseen liittyvistä aktiviteeteista. Tänä vuonna parinhakuun liittyvät leikit ja kisailut on unohdettu ja festivaalien oheisohjelmasta löytyy muun muassa tossulätkää sekä lasten päiväkonsertti.

Ala-Harja näkee, että aikaisemmin vaihdelleet rakkaus- ja sinkku -teemat ovatkin saattaneet antaa Haku Päällä -festivaalista jopa hieman luotaantyöntävän kuvan.

– Uskon, että festivaaleille ei välttämättä ole uskaltauduttu tulemaan, koskaseuranhausta on otettu liikaa paineita. Tänä vuonna kokeillaankin nyt jotain ihan uutta ja toivotaan parempaa menestystä.

Lukko Kurikan Rakkauden sillassa
Kurikan Rakkauden sillalle toivotaan uusia lukkojaValtteri Välimäki/Yle

Rakkaus kuuluu festivaaleihin

Huolimatta siitä, että rakkaus -teema ei näy enää Haku Päällä -festivaalien ohjelmistossa, se ei silti tarkoita, etteikö festivaaleilla olisi rakkautta ilmassa.

– Kyseessähän ovat festivaalit, joten kyllähän niitä sinkkuja sieltä varmasti löytyy. Huoletta voi siis tulla edelleen rakkautta etsimään ja niin varmasti moni tekeekin, naurahtaa Jemina Ala-Harja hyväntuulisena.

Festivaalit järjestetään Kurikan keskustassa ja aivan niiden läheisyydestä löytyy myös paikallinen Rakkauden -silta.

Kurikan Rakkauden Sillan kyltti
Valtteri Välimäki/Yle

Sillan kaiteeseen rakastavaiset voivat kiinnittää oman lukkonsa liittonsa symboliksi. Ensimmäinen lukko kiinnitettiin siltaan vuoden 2014 helmikuussa ja tämän jälkeen silta on kerryttänyt monen monta lukkoa lisää.

– Lukon voi käydä kiinnittämässä siltaan kuka tahansa, eikä siihen tarvitse erillistä lupaa. Toivottavasti silta saa mahdollisimman monta uutta lukkoa myös tulevana viikonloppuna, sanoo Jemina Alaharja toiveikkaana.