SR: Haaparannalla havaittu punkkilaji levittää TBE-virusta

Haaparannalla ja Kalixin saaristossa havaittu uusi punkkilaji levittää TBE-virusta, kerrotaan Ruotsin radiossa. Kyseessä on taigapunkki tai toiselta nimeltään siperianpuutiainen.

Ulkomaat
Taiganiranas
SVT / Hans Mejlon & Thomas G.T. Jaenson/ Uppsala universitehta

Haaparannalla ja Kalixin saaristossa havaittu uusi punkkilaji taigapunkki, toiselta nimeltä siperianpuutiainen, levittää TBE-virusta.

Asiasta kertoo Ruotsin radio Sveriges Radio (siirryt toiseen palveluun).

– Taigapunkki saattaa kantaa virusta, joka aiheuttaa aivokalvontulehduksia, sairaanhoitaja Mirja Keinänen Haaparannan terveyskeskuksesta kertoo Sveriges Radion Sisuradion haastattelussa.

Virukseen ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote.

Päänsärkyä, korkeaa kuumetta ja lihassärkyä

Punkin pureman tunnistaa siitä, että iho punoittaa tai turpoaa siitä kohtaa, josta punkki on purrut.

Keinänen muistuttaa Sisuradion haastattelussa, että virus ei tartu joka puremasta.

– Jos punkki on tartuttanu TBE-viruksen, oireena on ensimmäisenä viikkona yleista sairauden tunnetta. Viikon kuluttua oireet saattavat tauota. Tämän jälkeen iskee kova päänsärky, korkea kuume ja lihassärky, kertoo Keinänen.

Varo jos oleskelet paljon saaristoalueella

Virukseen ei ole hoitoa, ja siksi hoito keskittyy oireiden lieventämiseen. Virusta vastaan on kuitenkin olemassa rokote.

Keinänen suosittelee Sisuradion haastattelussa haaparantalaisia miettimään, kuuluvatko he riskiryhmään.

– Suosittelen rokotusta kaikille, jotka asuvat saaristoalueella tai jotka oleskelevat paljon siellä, sanoo Mirja Keinänen.

Rokote ei estä punkkia tarttumasta ihoon

– Vaikka TBE-virusta vastaan on rokote, se ei varsinaisesti ole punkkirokote, eikä se suojaa punkeiltä eikä estä punkkia tarttumasta ihoon, THL:n verkkosivuilla kerrotaan.

Punkit levittävät myös borrelioosia aiheuttavaa bakteeria, jota vastaan ei ole rokotusta, mutta on hoidettavissa antbiooteilla.

– Saamelaisalueella ei tarvitse olla huolissaan punkeista. Suomessa punkkiraja on suunnilleen Kemi-Tornion korkeudella ja siitä vähän ylöspäin, kertoi Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen viime vuonna.