1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mehiläiset

Mehiläiset myöhästyivät töistään – alkukesän hunaja jäi keräämättä Pohjois-Savossa

Hunajasadosta odotetaan keskinkertaista Pohjois-Savossa. Alkukesän kukkien mesi jäi keräämättä, koska mehiläisiä ei kerinnyt kehittyä tarpeeksi kasvien kukinta-aikaan. Hunajan sato-odotuksia laskee myös se, että heinäkuun viileiden säiden vuoksi horsmiin on kehittynyt heikosti mettä.

Kuva: YLE

Hunajasato jäänee heikoksi Pohjois-Savossa. Alkukesän kukkien mesi jäi keräämättä, koska mehiläisiä ei ehtinyt kehittyä tarpeeksi kasvien kukinta-aikaan.

– Tänä kesänä satokasvit kukkivat jopa pari viikkoa etuajassa, jolloin pesät eivät kerinneet vahvistua keruukuntoon, kertoo Savon Mehiläishoitajien puheenjohtaja Markku Puumalainen.

Kuningattaren muninnasta kestää noin 40 päivää ennen kuin munista kehittyneet mehiläiset lentävät töihinsä. Muninta on kiivainta kesäkuun alussa.

Talvehtivassa mehiläispesässä on 10 000–15 000 mehiläistä. Pesä vahvistuu maaliskuusta lähtien ja kesällä pesän vahvuus voi olla jopa 60 000 yksilöä.

Horsman kukissa heikosti mettä

Hunajan sato-odotuksia laskee myös se, että heinäkuun viileiden säiden vuoksi horsmiin on kehittynyt heikosti mettä. Maitohorsman juuristo ei tuota mettä kukkiin, jos yö- ja päivälämpötila ovat liian alhaisia.

Kosteutta täytyy olla riittävästi ympäri vuorokauden, kertoo Kuopion Seudun Mehiläishoitajien puheenjohtaja Kari Lappi.

Horsma on vähän oikukas mesikasvi

Kari Lappi

– Horsma on vähän oikukas mesikasvi. Maitohorsma kukkii hienosti ja näyttää, että on paljon horsmaa, mutta kukissa ei ole yhtään mettä mehiläisille. Jännityksellä odotan, lähteekö ilma lämpenemään.

Vadelman kukista kertyi hyvin hunajaa kesäkuussa, mutta heinäkuussa paikoitellen runsaat sateet ovat vaikeuttaneet mehiläisten lentoa mesikasveihin. Pohjois-Savossa tärkeimpiä mesikasveja ovat vadelma, valkoapila ja parhaillaan kukkiva maitohorsma.

Hunajasadossa voi olla alueellista vaihtelua, koska paikoitellen vettä on satanut runsaasti, kun taas joillakin alueilla kosteutta on ollut liian vähän.