Haaveiletko seksistä luonnossa? "Ketään ulkopuolista ei pidä altistaa omalle seksin harrastamiselle"

Suomalaiset ottavat Sexpo-säätiöön yhteyttä esimerkiksi seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvissä asioissa. Etenkin nuoret ottavat yhteyttä pohtiessaan rauhallista paikkaa, jossa voisi kokeilla seksin harrastamista.

Kotimaa
Kaksi ihmistä intiimissä tilanteessa.
Julia Sieppi / Yle

Suomessa vauvoja tehdään Tilastokeskuksen syntyvyystietojen mukaan syksyisin. Kesä kuitenkin saattaa innostaa suomalaisen kumppaninsa kanssa luonnon helmaan.

– Näin kesäisin lämpimällä kelillä ihmisten on helpompi ja mukavampi olla ulkona seksiä harrastamassa, tai ylipäätään jossain muualla kuin kotona, Sexpo-säätiön (siirryt toiseen palveluun) seksuaaliterapeutti Oona Turunen miettii.

Turusen mukaan ihmisillä voi olla mielikuva siitä, että kesäisin harrastetaan seksiä muita vuodenaikoja enemmän, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole.

– Minulla on sellainen tuntuma, että ei seksin määrä välttämättä kesäisin lisäänny, Turunen sanoo ja pohjaa Tilastokeskuksen syntyvyystilastoihin.

– Joillekin pimeä syksy ja talvi voi olla tosi romanttista. On lupa olla sisällä, kääriytyä vilttiin ja olla kynttilänvalossa. Silloin saattaa tehdä seksiä enemmänkin mieli.

Nuorilta yhteydenottoja rauhaisaan paikkaan liittyen

Sexpoon otetaan usein yhteyttä sopivaa seksin harrastamispaikkaa silmällä pitäen.

– Pääasiassa nuorilta. Jos nuori asuu vanhempien luona, niin voi olla kovassa mietinnässä se, missä seksiä voisi kokeilla rauhassa. Kyselyjä tulee kuitenkin kaikenikäisiltä, Turunen kertoo.

Seksuaaliterapeutit, kuten Oona Turunen neuvovat ja auttavat yhteydenottajia.

– Tuollaisessa tilanteessa vaikkapa nuorelle sanotaan, että mielikuvitusta saa käyttää paikan valinnassa, mutta tulee olla erittäin tarkkana, että ei tule yllätetyksi. Ketään ulkopuolista ihmistä ei pidä altistaa sille omalle seksin harrastamiselle, Turunen painottaa.

– Mutta muuten ihan vapaasti seksistä saa nauttia.

Rikoslaissa on säädetty (siirryt toiseen palveluun) seuraavasti sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta:

Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä rangaistusta, sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Kyseinen laki koskee siis julkisia paikkoja, mutta mikään lakipykälä ei varsinaisesti kiellä yksityisellä alueella alasti touhuamista.

"Joillekin se jännitys voi olla tosi kiihottavaa"

Koti ei ole ainoa paikka, jossa suomalaiset harrastavat seksiä. Esimerkiksi Kajaanissa rauniolinna saattaa olla joillekin lemmiskelypaikka. Puistotyöntekijän mukaan raunioilta löytyy aika ajoinlikaisia alushousuja ja käytettyjä kondomeja.

Jos nuori asuu vanhempien luona, niin voi olla kovassa mietinnässä se, missä seksiä voisi kokeilla rauhassa.

Oona Turunen

Turusen mukaan nautinto riippuu ihmisestä ja maalaisjärkeä on hyvä käyttää paikan valinnassa.

– Riippuu kuinka mukavuudenhaluinen on, rannan hiekka ja metsässä havut saattaa tuntua epämukavilta. Joku alusta on varmaan hyvä olla. Jonkun voi myös olla vaikeaa rentoutua sellaisessa paikassa, ja seksistä voi olla hankalaa nauttia.

Toisaalta erikoisempi paikka voi olla jollekin mieluisa.

– Joillekin se jännitys voi olla tosi kiihottavaa, kuten kiinnijäämisen pelkokin. Sooloseksiä voi myös harrastaa muualla kuin kotona.