1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Italialaiset miehittivät Olavinlinnan – Oopperajuhlohjelmassa hilpeä Falstaff ja ankara Macbeth

Italialainen Ravennan Festivaalin seurue miehittää Olavinlinnan oopperalavaa koko loppuviikon. Ohjelmassa ovat Giuseppe Verdin oopperat Falstaff ja Macbeth. Molemmista on kaksi esitystä. Sunnuntaina on vielä sinfoniakonsertti, jonka johtaa maestro Riccardo Muti.

Kotimaan uutiset
Sir John Falstaff (Kiril Manolov) liehittelee rouva Alice Fordia (Eleonora Buratto).
Sir John Falstaff (Kiril Manolov) liehittelee rouva Alice Fordia (Eleonora Buratto). Paavo Koponen / Yle

Ravennan oopperaseurueessa on noin 170 henkeä. Sinfoniakonserttia varten orkesteriin tulee vielä kolmisenkymmentä soittajaa lisää. Festivaali- ja kiertue-elämään tottunut seurue on kotiutunut Olavinlinnaan hyvin.

– Linnan kauneus yllätti ja akustiikka on suorastaan ällistyttävä. Tästä tulee vielä suurenmoinen show, kiittelee oopperalaulaja Kiril Manolov Olavinlinnan näyttämöä. Manolov on näyttämöllä Sir John Falstaff.

Rouvat pistävät Falstaffin järjestykseen.
Rouvat pistävät Falstaffin järjestykseen.Paavo Koponen, Yle

Falstaff on hilpeä ooppera. Juonitteluja ja suuria tunteita on, kuten oopperassa yleensäkin. Kommellusten jälkeen loppu on kuitenkin onnellinen. Oopperalaulaja Kiril Manolov sallii mielellään itseään puhuteltavan Sir John Falstaffiksi. Sehän on itse asiassa kunnia saada puhua John Falstaffin suulla.

– Sir John Falstaff on sympaattinen veikkonen, erittäin sympaattinen. Hän on suurenmoinen mies. Hän pitää juomisesta ja syömisestä ja naisten seurasta. Mitä enempää voisi vaatia! Elämän hyviä asioita, Manolov myhäilee.

Vaikea rooli, mutta hyvä on seuruekin

Laulajalle Sir John Falstaffin rooli on kuitenkin hyvin vaikea. Laulamista on paljon. Se on pitkä rooli.

– Sanoja on paljon, sanottavaa on paljon. Kun itse en ole italialainen, niin ongelma on kieli, se on erittäin vaikeaa. Se on vaikeaa italialaisellekin, koska kyseessä on vanha italiankielen murre. Onneksi Falstaffin roolia on tullut tehdyksi niin paljon, ettei lukumäärä ole selvillä, ehkä yli sata esitystä. Nyt voin vain nauttia siitä joka kerta. Se on oikein hauskaa, Manolov iloitsee.

Iso viinipullo on Falstaffile iso ilo.
Iso viinipullo on Falstaffile iso ilo.Paavo Koponen, Yle

– Olen ollut tässä ravennalaisessa tuotannossa vuodesta 2013, eli kolme vuotta. Ensi-illan jälkeen esityksiä oli ehkä 24. Viime vuonna tämä tehtiin taas Ravennassa maestro Riccardo Mutin johdolla. Sen jälkeen hän johti teoksen myös Orvietossa Espanjassa, jossa se oli eritäin suuri menestys. Tästähän puhuu koko Italia ja olen oikein onnellinen että saan olla osana tässä esityksessä, sanoo Kiril Manolov.

Ja mikäpä on nytkään ollessa, kun on hieno näyttämö, hieno rooli ja hieno seurue.

– Kyllä, seurue on hieno. Mielestäni laulutaito edustaa huippua sekä Italiassa että laajemmin. Nyt tässä tuotannossa laulajakaarti on maailman parasta, Manolov vakuuttaa.

Ja kuten Sir John Falstaff nauttii elämän iloista, niin nauttii myös roolin tekijä Kiril Manolov.

– Ei ole elämässä suurempaa murhetta. Olen nyt oikein onnellinen mies, laulaja sanoo.

Tänä kesänä Savonlinaan saapuu toinenkin italialalinen seure, Teatro Regio Torino. He esittävät elokuun alussa Puccinin oopperan La Bohéme ja Bellinin oopperan Norma.

Lue seuraavaksi