Reikäinenkin kaali kelpaa syötäväksi – historiallisen paha koivuosi nakertaa satoa

Tänä vuonna kaupasta voi olla vaikea löytää virheetöntä kaalia. Reiät tai toukat kaalissa ovat kuitenkin lähinnä esteettinen haitta.

luonto
Keräkaalia.
Kaalikoi on nakertanut reikiä päällimmäisiin lehtiin. Ne voi helposti poistaa kuorimalla.Jaana Polamo / Yle

Kaalikoit aiheuttavat tänä vuonna mittavat vahingot kaalitiloille. Historiallisen suuri määrä kaalikoita rantautui keväällä Suomeen, ja nyt niiden aiheuttamat tuhot näkyvät reikäisissä varhaiskaaleissa.

– Ne on ihan rei'illä nuo lehdet. Ja täältä lehden alta paljastuu useita kotiloituneita toukkia, kertoo viljelijä Niko Jokinen Keuruun Haapamäeltä.

Taatilan tilalla kaalia on viljelty pian parikymmentä vuotta. Kaalikoista on ollut harmia aiemminkin, mutta Jokisen mukaan tämä vuosi on historiallisen huono.

– Vuodesta 1997 saakka on meidän tilalla kaalia ollut, eikä koskaan vielä näin kovia kaalikoivioituksia ole ollut.

Maalaisjärkeä kuluttajille

Reikäistenkin kaalien sisältä löytyy kuitenkin syövätää, kauppaan kelpaavaa kaalia. Vialliset lehdet voidaan poistaa kuorimalla ne pois, mutta se vaatii toki tavallista enemmän työtä ja lisää siten myös kustannuksia.

– Kun normaalisti pystytään kesäkaali nostamaan suoraan pahvikonttiin, millä se toimitetaan kauppaan, niin tänä vuonna ei kyllä siihen pystytä.

Aina kun tuotteet kasvatetaan pellolla, niin joku kaverikin voi mahdollisesti mukaan tulla, mutta ne ei ole vaarallisia.

Saara Kässi-Jokinen

Sinällään reiät ja toukat kaalissa ovat lähinnä esteettinen haitta – ne eivät tee kaalista syömäkelvottomia – mutta kuluttaja haluaa virheettömiä yksilöitä ja reikäiset kaalit jäävät myymättä.

Taatilan tilan viljelijä Saara Kässi-Jokinen toivoo kuluttajilta maalaisjärkisyyttä.

– Aina kun tuotteet kasvatetaan pellolla, niin joku kaverikin voi mahdollisesti mukaan tulla, mutta ne ei ole vaarallisia. Sitten vain poistetaan ne ja ehkä pesastaan kaali ja pistetään salaattiin.

Silti reikäinen kaali harmittaa viljelijääkin.

– Ikävähän se on, että sinne tulee tällaisia vioituksia. Mutta nyt on haasteelliset olosuhteet ja sen mukaan on vain elettävä.

Syys- ja talvikaalien kohtalo on auki

Varhaiskaalin reikäinen pinta voi kuitenkin vielä olla pieni murhe verrattuna syys- ja talvikaalien tuhoihin. Niko Jokisen mukaan on vielä täysi yllätys, miten kasvupiste on kärsinyt.

– Sen näkee sitten, kun nämä myöhäisemmätkin lajikkeet alkaa kunnolla kerimään.

Kaalikoi kaalinlehdellä.
"Kumpi voittaa, kaalikoi vai me", pohtii viljelijä Niko Jokinen.Jaana Polamo / Yle

Syys- ja talvikaalien sadonkorjuu on säistä riippuen edessä joko syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Silloin selviää, mikä on niiden kohtalo.

– Aika lailla avoin on tämä peli, että kumpi voittaa, kaailikoi vai me.

Nyt jo kuitenkin tiedetään, että taloudelliset tappiot ovat tänä vuonna suuret.

– Tässä on jo olliut muutama haasteellinen vuosi, olisi toivonut, että olisi tulllut vähän normaalimpi vuosi. Mutta maatalous ei ole kvartaalitaloutta, meidän on elettävä pidemmällä aikavälillä. Ei tässä oikein auta muuta kuin uskoa tulevaan.

Taatilan tilan viljelijöitä haastatteli Matleena Ylikoski.