Pohjalainen rypsi ja rapsi selvinneet pääosin tuholaisista – sateista voi koitua vielä ongelmia

Pohjalainen rypsi- ja rapsisato on pääosin säästynyt kaalikoin tuhoilta. Yksittäisiä satomenetyksiä on tullut muun muassa puutteellisten tai epäonnistuneiden torjuntojen takia, kerrotaan ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Luonto ja ympäristö
Rapsi tai rypsi
Kare Lehtonen/Yle

Suomeen saapui alkukesästä ennätysmäärä tuholaisia, joiden epäillään tuhonneen esimerkiksi Etelä-Suomessa jo kolmanneksen kesän rypsi- ja rapsisadosta. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla tuhot ovat olleet yksittäisiä, eikä ProAgriassa uskota mahdollisten tulevien sadonmenetysten johtuvan tuholaisista.

– Minä sanoisin, että sateinen kasvukausi vaikuttaa satoon kaalikoita enemmän, koska torjuntoja on tehty, ja nämä ovat olleet yksittäisiä peltoja, missä tuho on ollut täydellinen, kertoo palvelupäällikkö Henri Honkala ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Sanoisin, että sateinen kasvukausi vaikuttaa satoon kaalikoita enemmän.

Henri Honkala, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Honkala sanoo, että öljykasvituhot alueella johtuvat siitä, että torjunta on joko laiminlyöty tai on käytetty aineita, joissa ei ole tehoa kaalikoita vastaan.

– Tänä vuonna torjunta on ollut välttämätöntä, ja tuholaisia on ollut meidänkin maakunnissa paljon.

Torjuntaa voi jatkaa poikkeusluvalla

Kaalikoita esiintyy Suomessa joka vuosi jonkin verran, mutta Henri Honkalan mukaan niitä ei ole ollut Suomessa näin runsaasti ainakaan viiteentoista vuoteen.

Tuholaisten määrä pääsi ehkä hieman yllättämäänkin viljelijät, eikä kaalikoi ole muutenkaan helposti torjuttava tuholainen, Honkala toteaa.

– Torjunnan ajoittamisessa oikein on haasteensa, koska kaalikoi pitää torjua jo toukkavaiheessa.

Honkala muistuttaa myös, että kaalikoin torjuntaa pystyy jatkamaan tänä kesänä myös rypsin ja rapsin kukinnan jälkeen Turvallisuus- ja kemikaaliviraston antamalla poikkeusluvalla.

– Kukinnan jälkeen kannattaa jalkautua kasvustoon ja hyödyntää tämä poikkeuslupa, koska normaalisti torjunta ei ole ollut mahdollista enää kukinnan jälkeen.