Aikuisten rakentama on joskus liian viimeisteltyä – majaleirillä lapset toteuttavat itseään

Aikuiset rakentavat lapsille joskus liian valmiita ympäristöjä, sanoo Mervi Eskelinen lastenkulttuurikeskus Lastusta. Lapsille ja nuorille voisi antaa enemmänkin valtaa oman ympäristönsä suunnittelussa. Majaleirillä lapset saavat suunnitella ja toteuttaa rakennuksen näkemystensä ja mittakaavansa mukaan.

Majaleirillä rakennustyöt ovat kovassa käynnissä. Tässä valmistuu kioskimaja 5-7 -vuotiaiden yhteistyönä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Metsänreunassa käy melkoinen vilske, kun yhdeksän majaleiriläistä ohjaajineen nakuttelee ja naputtelee. Seinäjoella on käynnissä ”lasten asuntomessujen” valmistelut eli Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lasten Majaleiri.

Nyt majoja rakentavat alle kouluikäiset lapset, toisella leiriviikolla vuorossa ovat 8-10-vuotiaat.

– Aloitimme leirin sillä, että kävimme katsomassa paikan, mihin majat tehdään. Sitten tehtiin suunnitelmat, millainen paikka on, sekä millainen tila ja maja ja mihin käyttöön rakennetaan. Suunnitelmien perusteella jaettiin lapset kahteen ryhmään, kertoo leirin vetäjä Eleonoora Eskelinen.

Lasten rakentama kioskimaja tarvitsee kyltin seinälleen. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Eleonooralle majat ovat tuttu juttu, sillä hän on pienestä pitäen ollut sekä lasten maja- ja rakennusleireillä sekä osallistujana että ohjaajana.

– Parasta on, kun saa tehdä oman tilan ja paikan ja suunnitella sen omaan käyttöön. Tulee oma tärkeä tila, johon syntyy suhde. Siellä on mukava olla ja sinne palata.

Televisio ja lego-paketti

Majaleiriläisten kaksi majaa - tiipii ja kioski - alkavat olla jo päällisin puolin valmiita. Kioskimajaan laitetaan paikalleen kylttiä ja muuta loppusäätöä, tiipiissä taas käynnissä ovat somistukset ja sisustustyöt, kuten television ja leikkiin tarvittavien lego-paketin sahaaminen.

– Kivointa on ollut, kun tein viirin. Me on tehty ikkunareikä ja pantu yhteen seinään kangas, kertoo Sonja Korppi-Tommola. Sonjalla on tekeillä vielä ristikot tiipiin ikkunaan – ja ehkä verhot.

Lasten mielestä majan rakentaminen on ollut mukavaa, mutta välillä kovaakin hommaa. Sahaaminen ainakin. Majat on tarkasti suunniteltu ja mittasuhteet tehty lapsille sopiviksi. Ikkunat on laitettu lasten korkeudelle, niin kuin pitääkin.

Sonja Korppi-Tommola suunnittelee, että ikkuna tarvitsee vielä ristikon ja ehkä verhotkin. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Aikuiset tekevät liian valmista

Mervi Eskelinen Arkkitehtuuri- ja ympäristökoulu LASTU:n lastenkulttuurikeskuksesta muistuttaa aikuisia siitä, että joskus olisi ihan hyvä katsoa maailmaa tavallisuudesta poikkeavasta vinkkelistä. Mennä vaikka kyykkyyn tai kontilleen ja katsoa, miltä maailma näyttää lapsen näkökulmasta.

– Lapsilla on erilainen mittakaava. He ovat pienempiä ja meaikuiset ei aina sitä muisteta. Me tehdään tämä maailma ja rakentaminen aikuisten mittakaavaan, Mervi Eskelinen sanoo.

Topias Olkkonen, Lucas Jantunen ja Lumia Jantunen majaleirillä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Aikuisten maailmassa piha tai puisto tarkoittaa suoria kukkaistutusrivistöjä, tasaiseksi leikattua nurmikkoa ja siistejä polkuja sen keskellä. Aikuiset rakentavat itselleen viheralueita ja lapsille valmiita leikkipuistoja ja leikkitelineitä.

– Me ajatellaan, että kaikki pitäisi olla siistiä ja nurmikot raivattuina, mutta kaikki ei saisi olla lapsille liian valmista. Joutomaat ja muut – niistä voi löytyä mielenkiintoisia ympäristöjä, joissa touhuta, Eskelinen sanoo.

Toimivuus selviää ajan myötä

Mervi Eskelinen peräänkuuluttaa luonnontilassa olevien ympäristöjen jättämistä lasten leikkejä varten. Samoin sitä, että lapsia ja nuoria pitäisi yleisestikin kuulla enemmän ympäristönsä suunnittelemisessa.

– Lapset ja nuoret ovat innokkaita, mutta heillei ei aina anneta mahdollisuutta. Heillä on hyviä ajatuksia siitä, miten ympäiristö tehdään toimivammaksi niin, että käyttäjät otetaan huomioon.

Henri Eilittä ja Eino Hirvilammi ovat lankunpainoina, kun Joonas Pajuranta sahaa majaan lego-pakettia. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Eskelinen muistuttaa, että aikuisetkin oikaisevat joskus puistoalueella polkujen ulkopuolelta niin, että rakennetun ympäristön rinnalle alkaa syntyä uusia polkuja.

– Se toimivin ei olekaan se, mikä aluksi on suunniteltu. Kannattaisi joskus kuulostella ympäristöä ja antaa sille aikaa muotoutua vähitellen.

Jos ovesta ryömittäisiinkin sisälle?

Majaleirillä joudutaan joskus rajoittamaan innokkaiden rakentajien ideoita, jos materiaalit eivät riitä suunniteltuihin ratkaisuihin tai vastaan tulevat turvallisuuskysymykset. Periaate on kuitenkin, että aikuiset puuttuvat työhön niin vähän kuin mahdollista. 

Mervi Eskelinen toteaakin, että jos, ja kun, lapsen ideoita kuullaan, on aikuisen oltava myös valmis vastaanottamaan sellaisetkin ajatukset ja ratkaisut, joita itse ei tulisi ajatelleeksikaan.

– Esimerkiksi lapsen oviaukko voi olla monimutkainen mennä sisälle. Sinne vaikka ryömitään. Pitää miettiä, onko kyseessä vaikka piilopaikka, jonne muiden on hankala tulla, Mervi Eskelinen naurahtaa.