1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunkikeidas voi löytyä kerrostalon pihalta

Tunnelma kaupunkikerrostalon sisäpihalla voi parhaimmillaan olla kuin kesämökillä. Yhteiset pihat vaativat kuitenkin asukkailta yhteisöllistä asennetta. Hyvä suomalainen pihasuunnittelu ei keskity vain kesään vaan huomioi myös vaihtuvat vuodenajat.

Kotimaan uutiset
takapiha sisäpiha piha töölö kesä kerrostalo
Nina Svahn/Yle

Helsinkiläinen takapiha ei välttämättä tarkoita kolkkoa asfalttipihaa, jossa on pyöräteline, jätekatos ja pari pakollista tuolia. Kodista Oy:n myyntineuvottelija Päivi Pirnes sanoo, että pihojen karuuden syynä on usein se, että taloyhtiöt eivät halua maksaa pihasuunnittelusta. Myös suomalaisten asenteissa olisi parantamisen varaa.

– Vaikka rivitalo-osakeyhtiön piha on kaikkien käytettävissä, eihän suomalainen mene toisen pihalle. Ja kerrostalojen pihoilla näkee myös kylttejä, joissa lukee yksityisalue, läpikulku kielletty, sillä omalle pihalle ei haluta vieraita ihmisiä, myyntineuvottelija Päivi Pirnes toteaa.

Nainen pihalla.
Myyntineuvottelija Päivi Pirnesin mielestä suomalaiset pitävät kiinni reviiristään.Tapio Rissanen / Yle

Loci Oy:n maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemen mukaan suomalaiset ovat todella jääneet kiinni reviiriajatteluun, mutta uusien asuinalueiden, kuten Arabianrannan ja Kalasataman yhteishallintakorttelit, ovat onnistuneita esimerkkejä yhteisöllisyydestä.

– Niissä piha omistetaan yhdessä ja sitä hallinnoi palveluyhtiö. Nämä yhteispihat ovat toimineet hyvin. On myös sellaisia ratkaisuja, joissa piha-alue on asemakaavassa ohjattu useamman taloyhtiön yhteiskäyttöön. Mutta näissä perinteisissä suurissa umpikortteleissa ollaan usein kiinni reviiriajattelussa. Ajatellaan, että ei meidän puolelle, Kuusiniemi sanoo.

Jätkäsaaren valtavalla yhteispihalla leikkivät Iida, Anais, Olivia ja Airin. Heille oman pihan toiminnallisuus on korvannut leikkipuistot ja tuonut samalla joukon uusia kavereita. Yhteisellä pihalla ollaan joka päivä: kiipeillään, pelataan polttopalloa, keinutaan, tehdään mitä milloinkin sattuu huvittamaan.

Lapsia pihalla leikkimässä.
Jätkäsaaren monitoimipiha ilahduttaa lapsiasukkaitaTapio Rissanen / Yle
Kerrostalojen sisäpihat.
Jätkäsaaren avara yhteispihaTapio Rissanen / Yle

Viehättävä takapiha voi olla kaupunkilaisen kesämökki

Kaikki eivät pakene kesällä kaupungista maalle. Trendinä on nykyisin pihoilla ja viljelypalstoilla puuhastelu.

– Olen monesti miettinyt, miksi meillä ei suunnitella esimerkiksi puutarhavajoja, jos joku haluaa kitkeä. Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa vallitsee ihmisläheinen suunnittelutapa, ja näissä maissa on myös pitkät perinteet hoitamiselle. Sellainenkin ympäristö, joka ei ole varsinaisesti muotoon leikattu, vaatii ylläpitoa. Meillä on vallalla hieman sellainen ajattelu, että ympäristön täytyisi hoitaa itse itsensä, Pia Kuusiniemi kertoo.

Töölöläisiltä sisäpihoilta löytyy hiljaisia keitaita, joissa syreenipensaiden suojissa on puutarhakeinu ja grilli. Naapuripihan marjapensaista saattaa kaikua lintujen konsertti.

– Kun piha on kaunis, kunnostettu ja siellä viihdytään, niin onhan se toinen olohuone kerrostaloasunnolle kesällä. Kerrostaloasuntoa, jossa on idyllinen piha, kannattaakin myydä juuri kesällä. Valitettavasti upealla pihalla ei kuitenkaan ole mainittavaa vaikutusta asunnon hintaan, myyntineuvottelija Päivi Pirnes sanoo.

Nainen pihalla.
Maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi näkee yhteispihoissa mahdollisuuksiaTapio Rissanen / Yle

Tulevaisuuden pihasuunnittelua

Kun taloyhtiö päättää pihan peruskorjauksesta, asukkaat otetaan usein mukaan suunnitteluun. He perustavat usein pihatoimikuntia ja keskustelevat yhdessä taloyhtiön kanssa ennen suunnittelijan palkkaamista. Suomalaisessa pihasuunnittelussa on syytä huomioida rankasti vaihtelevat vuodenajat.

– Visuaalisessa suunnittelussa kasvit nousevat tietysti pääosaan, mutta toiminnallisuuden kannalta vuodenajat ovat Suomessa iso asia. Talvi rajoittaa meitä merkittävästi suhteessa muihin maihin: on mietittävä mm. liukkauden torjuntaa ja aurausta. Heinäkuussa taas on kiinnitettävä erityishuomiota vedensaantiin, vaikka aurinkoahan meillä ei yleensä ole koskaan liikaa.

Pia Kuusiniemi muistuttaa, että kaupunkivihreän merkitys ihmisille on tunnustettu kansainvälisestikin.

– Onneksi ainakin Helsingissä viranomaiset kiinnittävät nykyisin enemmän huomiota siihen, ettei mennä siitä, missä aita on matalin. Laadukkaassa pihasuunnittelussa kehitellään puitteita hyvälle elämiselle, ajatellaan tulevaisuutta, pihojen koko elinkaarta ja sitä kautta myös asukkaiden kukkaroa.

piha sisäpiha takapiha, marjapensas kerrostalo kesä
Pihaidylliä Päivärinnankadulla TöölössäNina Svahn/Yle
Lue seuraavaksi