Ranskan presidentin parturi tienaa 10 000 euroa kuussa – some tulvii ehdotuksia shampoososialistin uudeksi hiustyyliksi

Säästölinjaa esillä pitänyt Ranskan epäsuosittu presidentti François Hollande on saanut uuden lempinimen: "shampoososialisti". Presidentin henkilökohtaisen parturin huikea palkka paitsi närkästyttää, myös huvituttaa ranskalaisia.

Ulkomaat

Presidentti François Hollanden hoviparturin tulot ovat herättäneet kohun Ranskassa. Parturi-kampaaja nimittäin ansaitsee kuukaudessa 9 895 euroa.

Presidentti itse ansaitsee 5 000 euroa enemmän kuin henkilökohtainen parturinsa, jota kutsutaan julkisuudessa nimellä Olivier B.

Kuvakaappaus Hollanden parturikampaajan ja presidentinkanslian välisestä työsopimuksesta.
Kuvakaappaus Hollanden parturikampaajan ja presidentinkanslian välisestä työsopimuksesta. Twitter

Satiirilehti Le Canard Enchaîné (siirryt toiseen palveluun) julkaisi parturin kanssa tehdyn työsopimuksen. Sen jälkeen asiasta on kirjoitettu eri medioissa (siirryt toiseen palveluun).

Presidentinkanslia on vahvistanut kuukausipalkan suuruuden. Toukokuussa vuonna 2012 allekirjoitettu sopimus kattaa koko Hollanden viisivuotisen presidenttikauden. Tänä aikana hoviparturi ehtii siis ansaita lähes 600 000 euroa.

Palvelualojen ammattiliiton hiusalan palkkataulukon (siirryt toiseen palveluun) mukaan parturi-kampaajat ansaitsevat Suomessa keskimäärin vajaat 2 000 euroa.

Parturin palkka tuskin lisää "shampoososialistin" suosiota

Sosialistipuolueen Hollandea on pidetty etäisempänä, mutta myös vaatimattomampana kuin edeltäjäänsä, konservatiivien Nicolas Sarkozya.

Sarkozya kutsuttiin toisinaan bling bling -presidentiksi, kun taas Hollanden odotettiin olevan "tavallinen presidentti". Nyt Hollande on kuitenkin saanut lempinimen "shampoososialisti".

Kuvassa Ranskan presidentti François Hollande suhii oikealla kädellään hiuksiaan.
Ranskan presidentin François Hollanden hiuksiin käytetty raha on noussut puheenaiheeksi. Tässä presidentti korjailee kampaustaan Elysee-palatsisssa. EPA / Ian Langsdon

Jo ennen parturin tulojen paljastumista Hollande on ollut yksi Ranskan kaikkien aikojen mollatuimmista johtajista. Monien mittausten mukaan hän on sodanjälkeisen ajan epäsuosituin presidentti.

Presidentinkanslia on joutunut puolustelemaan parturin palkkaa sen jälkeen, kun toukokuussa 2012 allekirjoitettu sopimus vuoti julkisuuteen. Parturia koskee ehdoton vaitiolovelvollisuus työstään myös sopimuksen päätyttyä.

Parturin pitää olla aina käytettävissä

Presidentin esikunta on muistuttanut, että palkkansa eteen hoviparturi joutuu olemaan tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa. Hän on myös lähes aina mukana Hollanden matkoilla.

– Jokainen tarvitsee hiusten leikkaamista, sanoi presidentin tiedottaja Stephane Le Foll.

Presidentinkanslia puolustaa parturi-kampaajan kovaa palkkaa sillä, että tämän noustava joka aamu aikaisin ja toisinaan huolittava presidentin hiuksia useita kertoja päivässä.

Parturi-kampaaja joutui presidentillisen pestin takia sulkemaan oman studionsa. Hollanden esikunnasta kerrotaan myös, että mies ei työnsä takia voinut olla läsnä lapsensa syntyessä.

Presidentinpalatsissa oli uumoiltu, että korkea palkka saattaa selityksistä huolimatta herättää paheksuntaa yleisön silmissä.

Tiedottaja Le Foll painotti, että Elysée-palatsin menoja on karsittu Hollanden kaudella.

Huumorin kukka puhkesi netissä

Internetissä Hollanden hoviparturin tulot ovat innoittaneet ihmisiä kuvanmuunnoksiin. Lyhythiuksisen Hollanden päähän on soviteltu mitä erilaisempia kuontaloita Twitterissä leviävissä kuvissa.

Hollandesta on tehty muun muassa rokkari, Englannin kuningatar ja ruotsalainen jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic.

Twitterissä monet humoristit ovat myös esittäneet, että Ranskan seuraavaksi presidentiksi tulisi valita kaljuuntuva henkilö veronmaksajien rahojen säästämiseksi.

On epäselvää onko epäsuositusta Hollandesta enää presidenttiehdokkaaksi ensi keväänä järjestettävissä presidentinvaaleissa.

François Hollande on joutunut kokemaan presidenttikaudellaan sekä poliittisia tappioita, että yksityiselämään liittyviä selkkauksia.

Kaksi ja puoli vuotta sitten paljastui, että Hollandella oli avioliiton ulkopuolinen suhde ranskalaiseen näyttelijättäreen.

Ranskalaislehtien mukaan Hollande ajeli tuolloin skootterilla rakastajattarensa luokse. Kypärä saattoi sekoittaa kampauksen ja kampaajaa ehkä tarvittiin.

Lähteet: AFP, Reuters