Sodista sikaloihin – Trumpin ehdokkailla työkokemusta moneen lähtöön

Donald Trumpin mahdolliset varapresidenttiehdokkaat eivät ole republikaanien tähtisikermästä, mutta huippunimiä ei nyt etsitäkään. Trumpin odotetaan kertovan vielä tällä viikolla, kenen kanssa hän tähtää Valkoiseen taloon.

Ulkomaat
Dolad Trump kampanjoi Floridassa.
Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvaltain republikaanit aloittavat puoluekokouksensa ensi maanantaina Clevelandissa. Kokouksessa vahvistetaan puolueen presidenttiehdokas marraskuun vaaleissa.

Donald Trump voitti esivaalit. Olisi skandaali, mikäli puoluekokous jättäisi hänet valitsematta.

Trumpin odotetaan vievän ehdokkuuden, mutta ei välttämättä republikaanien sydämiä. Trump onkin kertonut hakevansa varapresidenttiehdokasta, jota kunnioitetaan puolueessa.

– Henkilö, jota valtaapitävät arvostavat ja josta he pitävät, olisi hyvä yhtenäisyyden kannalta, Trump sanoi Washington Postin mukaan.

Toisaalta hän on sanonut tarvitsevansa rinnalleen "taistelijaa, joka on taitava lähitaistelussa."

Reunaehtojen uskotaan rajaavan mahdollisten ehdokkaiden joukkoa. Trump kertoo valinnastaan loppuviikosta, mahdollisesti perjantaina.

Newt Gingrich

Newt Gingrich
Newt GingrichPete marovich / EPA

Entinen kongressin edustajainhuoneen puhemies yritti itse presidenttiehdokkaaksi 2012 vaaleissa. Gingrich muistetaan varsinkin presidentti Bill Clintonin seksiskandaalista. Gingrich oli äänekkäimpänä haastamassa Clintonia valtakunnanoikeuteen.

Gingrich on politiikan konkari, ja hänellä on paljon republikaanitukijoita. Toisaalta häntä vihataan yli puoluerajojen ja ulkomaita myöten. Myös 73 vuoden ikä herättää kysymyksiä Gingrichin sopivuudesta varapresidentiksi.

Chris Christie

Chris Christie
Chris ChristieKatherine Taylor / EPA

New Jerseyn kuvernööri pyrki itse republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja ryhtyi hävittyään tukemaan Trumpia. 53-vuotias Christie on suosittu etenkin tärkeissä itärannikon osavaltioissa.

Jeff Sessions

Jeff Sessions
Jeff SessionsJim Lo Scalso / EPA

69-vuotias senaattori Alabamasta on yksi tiukimmista maahanmuuton rajoittamista vaativista poliitikoista Yhdysvalloissa. Hän on kannattanut Trumpia alusta alkaen. Toisaalta hän on niin tiukan linjan poliitikko, että veisi Trumpilta runsaasti varsinkin latinojen ääniä.

Mike Pence

Indianan kuvernööri Mike Pence.
Kuvernööri Mike Pence.Rick D´Elia / EPA

57-vuotiaan Indianan kuvernöörin osakkeet ovat nousseet ehdokaspörssissä. Hän on aiemmin ollut kongressin edustajainhuoneessa, ja häntä pidetään suhteellisen suosittuna Yhdysvaltain konservatiivipiireissä.

Pence kannatti esivaaleissa ensin Ted Cruzia, mutta käänsi takkinsa ja ryhtyi Trumpin tulisieluiseksi tukijaksi.

Mary Fallin

Mary Fallin
Mary Fallin Doug Hoke / EPA

61-vuotias Fallin on Oklahoman ensimmäinen naiskuvernööri. Hän on ollut kaksi kautta edustajainhuoneessa ja nauttii puolueen vanhoillisten ja naisten suosiota. Fallin on maahanmuuttokriittinen.

Joni Ernst

Joni Ernst
Joni ErnstJim lo Scalzo / EPA

Iowan ensimmäisen kauden senaattori voisi tuoda naisten ääniä Trumpille. 46-vuotias Ernst vetoaa isänmaallisiin monellakin tapaa, sillä hän on Irakin sodan veteraani. Hän sai kansallista julkisuutta toissa vuonna uskaliaalla vaalimainoksellaan, jossa hän leikitteli työkokemuksensa sikalassa tepsivän myös kongressin possuihin.

Michael Flynn

Michael Flynn
Michael FlynnMichael Reynolds / EPA

Eläköitynyt tiedustelujohtaja ja armeijan kenraali toisi Trumpin kampanjaan kansainvälistä kokemusta. 57-vuotiaan Flynnin mielestä Yhdysvaltain pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä Venäjän kanssa.

Abortin kannattajana Flynn ei miellytä republikaanien uskovaissiipeä, joka on tärkeä voimatekijä puolueessa. Myös se, että hän on aiemmin rekisteröitynyt demokraatiksi, nakertaa hänen uskottavuuttaan.

Lähteet: Reuters, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, NPR