Jo sadat pelaavat julkaisematonta Pokémon-peliä Suomessa – "Mun ikäluokka ei halua jäädä mistään paitsi"

Pelialaa seuraavan Pokémon-harrastajan mukaan julkaisemattoman pelin suosio räjähti käsiin, koska sitä oli osattu odottaa jo pitkään. Peli myös ruokkii suositun tv-sarjan parissa kasvaneiden nostalgiannälkää.

Pokémon-anime
Pokémon Go -peli auki kännykän näytöllä.
Tampereen keskustasta löytyi keskiviikkopäivänä jo helposti Pokémon Go:n pelaajia, vaikka pelin virallista julkaisua saadaan Suomessa vielä odottaa. Pokémon Go julkaistiin Australiassa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa 5. heinäkuuta ja Saksassa 13.7.

Tinja Toukomaa on pelannut kolme-neljä päivää peliä, jota ei ole vielä edes julkaistu Suomessa. Kyseessä on mobiilipeli Pokémon Go, joka yhdistää virtuaalitodellisuuden paikkaan, jossa satut kyseisellä hetkellä olemaan.

Kuvakaappaus pelistä Pokémon go.
Pokémon go

Pelissä jahdataan ja koulutetaan 90-luvun suosikkisarjan Pokémonin hahmoja gps -paikannuksen avulla. Toukomaa on napannut viitisenkymmentä Pokémonia ja kävellyt niiden perässä kymmenkunta kilometriä.

– Konsepti on selkeä ja tuttu, kartat ovat hyvät ja joskus lapsena on tullut pelattua Pokémon -korteilla. Tutut hahmot viehättävät, ja totta kai sekin, että voi viedä pokémonin muiden nenän edestä, Toukomaa kertoo.

Helpoiten pokémoneja löytyy erilaisten monumenttien tai maamerkkien läheisyydestä, mutta taskuhirviön voi bongata vaikka omasta makuuhuoneesta.

Ei pelkkää nostalgiaa

Kuvakaappaus pelistä Pokémon go.
Kuvakaappaus pelistä Pokémon go.Pokémon go

Etenkin tv-sarjan parissa kasvaneet ovat hullaantuneet pelistä. Kihniöläisen 37-vuotiaan Ricardo Santosin mukaan pelin räjähdysmäinen suosio perustuu kuitenkin vain osin nostalgiaan. Vannoutuneimmat harrastajat ovat osanneet odottaa peliä jo pitkään.

– Peli on ollut tekeillä vuosia. Mun ikäluokka on sellainen, että ei halua jäädä mistään paitsi. Kun tietää, että joku kaveri vaikka Yhdysvalloissa pelaa, ei halua jäädä ulkopuolelle.

Santosin mukaan pelin sosiaalinen ulottuvuus viehättää monia. Osa pelaajista kokoontuu yhteen jahtaamaan pokémoneja. Pelissä voi myös valita yhden kolmesta tiimistä, johon haluaa kuulua.

– Tämä on väkisinkin sosiaalista. Luulen, että kun peli kehittyy, ihmiset kokoontuvat yhteen ja vaihtavat pokémoneja ja pokémon -kokemuksia.

Santosin mukaan Pokémon Go'ta pelaavan ihmisen tunnistaa helposti.

– Kun joku kävelee silmät kiinni kännykässä, pysähtyy yhtäkkiä ilman syytä, nostaa kännykän ja alkaa näpytellä, voi olla aika varma, että se pelaa.

Pokémon Go julkaistiin Australiassa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa 5. heinäkuuta. Peli tekee tuloaan Eurooppaan: tänään se on julkaistu Saksassa.

Lähteet: Yle